Hillary Clinton şi artiste iraniene au interpelat ONU în legătură cu represiunea împotriva femeilor în Iran
29 Noiembrie 2022, 10:59 (actualizat 29 Noiembrie 2022, 11:16)
(actualizat 29 Noiembrie 2022, 11:16) | Știrile TVR

Fosta candidată democrată la alegerile prezidenţiale americane Hillary Clinton şi mai multe artiste şi activiste iraniene au interpelat luni ONU în legătură cu represiunea împotriva femeilor în Iran, cu ocazia unui eveniment artistic la New York în faţa sediului Naţiunilor Unite, informează AFP.

Fosta şefă a diplomaţiei americane din perioada 2009-2013 a participat pe Roosevelt Island, o insulă pe East River între Manhattan şi Queens, la o ceremonie de dezvăluire a unor instalaţii de artă, printre care un ochi gigant pictat pe trepte, intitulate 'Eyes on Iran' ('Ochii pe Iran').


"Această campanie 'Eyes on Iran' în faţa Naţiunilor Unite urmăreşte să facă astfel încât opinia publică să nu uite represiunea brutală în derulare la adresa femeilor şi fetelor iraniene", a spus Hillary Clinton, înconjurată de artiste iraniene care trăiesc în SUA, cum ar fi Sheida Soleimani, Aphrodite Désirée Navab, Shirin Neshat şi Mahvash Mostala.

Fosta primă doamnă a SUA a afirmat că "moartea Mahsei Amini în mâinile poliţiei a declanşat o revoluţie în cursul căreia poporul iranian, condus de femei şi de fete, a spus: 'Ajunge, nu vom mai tolera această opresiune'".

Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea în detenţie la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile în urmă de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede purtarea vălului.

Hillary Clinton a transmis o petiţie internaţională lansată în urmă cu o lună şi susţinută şi de vicepreşedinta americană Kamal Harris pentru ca "statele membre ale Naţiunilor Unite să răspundă la curajul cetăţenilor iranieni şi să excludă Iranul din Comisia ONU privind femeile".

Păstrând Iranul membru, "această comisie şi ONU îşi pierd credibilitatea", a spus fostul secretar de stat.

Ţările membre ale Comisiei ONU privind condiţia femeii (CSW) sunt alese de Consiliul Economic şi Social al ONU. Mandatul Iranului se va încheia în 2026, iar cel al SUA, anul viitor.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis la 24 noiembrie să deschidă o anchetă internaţională asupra represiunii împotriva manifestaţiilor despre care Republica Islamică a spus că sunt "tulburări" încurajate de Occident.

Cel puţin 416 persoane au fost ucise, conform unui ONG cu sediul în Norvegia, Iran Human Rights (IHR), şi 15.000 au fost arestate, potrivit raportorului special al ONU pentru Iran. Preluare: Agerpres