Și-au împlinit visul, apoi a venit pandemia | Un reportaj în exclusivitate despre românii din Spania afectați de restricții

9 noiembrie 2020, 18:57

Marian și Ioana sunt de peste 16 ani în Spania. Începutul a fost greu, nu știau limba, au lucrat în baruri și restaurante, unde au învățat să gătească mâncare tradițională, iar de câțiva ani și-au împlinit visul de a avea propriul local în Valencia. Pandemia i-a afectat și pe ei, la fel ca pe toți cei care lucrează în domeniu.

“Cu toate că localul meu este mare, 75 de persoane capacitate maximă, putem lucra doar cu 25 de persoane maximum. La fel ca și pe terasă, unde sunt 4 mese, 16 locuri, deci în condițiile astea doar cu 8 locuri putem lucra pe terasă. Asta implică jumătate din încasări, și un sfert, o treime din încasări de aici, din interior”, mărturisește Marian Ignat Moroșan, patron de restaurant.

Ioana Ignat Moroșan: “Vrei să lucrezi și nu te lasă să lucrezi. Trebuie să le plătești toate la zi, chiria, impozitele și la clienți nu le poți zice: «Nu te poți așeza acolo sau nu poți să stai că trebuie să fie șase la o masă »”.

În jumătate din Spania autoritățile au decis închiderea completă a restaurantelor și barurilor, cu posiblitatea de a face livrări la domiciliu. În cealaltă jumătate accesul clienților a fost limitat, la fel și orarul. În ciuda restricțiilor spaniolii continuă să se bucure de viață, să iasă cu prietenii și chiar să se căsătorească.

“Ne-au ajutat mult, veneau chiar dacă nu voiau să stea în local pentru riscul care este cu Covidul. Își duceau mâncarea acasă, ne cereau o farfurie de paella pentru acasă, deci am simțit ajutor din partea lor și simțim că suntem iubiți”, povestește Ioana.

Pentru cei care trăiesc dintr-o afacere de familie incertitudinea este cea mai grea povară, pentru că de la o zi la alta se anunță noi restricții.

În 14 comunități autonome accesul este interzis, iar în jumătate dintre acestea s-au închis toate barurile, restaurantele și nu numai. Asturias de exemplu, a suspendat toate activitățile neesențiale, iar în Andalucia totul se oprește la ora 18.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite