Iași – spitale sub asediu și mii de credincioși la pelerinaj. Ambulanțele cu bolnavi așteaptă la poartă, iar cozile care s-au format se întind până în stradă

11 octombrie 2021, 17:39

La spitalul de boli infecțioase din Iași, ambulanțele așteptau la rând în stradă. Curtea era deja plină. Imaginile au fost surprinse ieri, însă nici acum situația nu e diferită. Spitalul este la capacitate maximă. Și unitatea de primiri urgențe de la spitalul Sfântul Spiridon este plină de bolnavi Covid.

Prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași: “Mai mult de jumătate din activitatea noastră este dedicată pacienților Covid-19. Dintre aceștia, 11 sunt pacienți de terapie intesivă, trei intubați, șapte ventilați non-invaziv și unul pe dispozitiv high flow cu o cantitate mare de oxigen”.

Spitalul Lețcani va mai reduce presiunea, dar acesta va avea disponibile numai șase paturi.

Medicii spun că este cel mai agresiv val dintre cele prin care a trecut Romania până acum.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iaşi: „Din punctul meu de vedere este nevoie  de lockdown de cel puțin două săptămâni. Acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării anumitor categorii profesionale, medici, profesori și alte categorii care sunt expuse riscului”.

În acest timp, pelerinajul Sfintei Parascheva continuă. Fară limitare a numărului de persoane care pot participa și fară obligativitatea certificatului verde. Mia Danci a venit tocmai de la Verona ca să atingă moaștele cu un mănunchi de măști de protecție pe care le va da apoi familiei să le poarte. Nu s-a gândit nicio clipă că le-ar putea pune sănătatea în pericol.

“Am simțit o chemare și în fiecare an vin aici. Nu pot fără ajutorul dânsei”, spune femeia.

De altfel, racla poate fi atinsă și sărutată. Mitropolia a lăsat la alegerea oamenilor dacă poartă mască sau nu atunci când sunt aproape de moaște.

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: Noi nu îi sfătuim nimic, îi lăsăm să își manifeste credința neîngrădit. Mi se pare firesc așa”.

Primăria a anulat, totuși, mai multe evenimente programate pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva, printre care şi masa pelerinilor. În Iași, rata de infectare a ajuns la aproape 10 cazuri la mia de locuitori. 400 de pacienți au fost diagnosticați într-o singură zi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite