Imaginea cu explozia de lângă Pentagon este falsă. Riscurile inteligenței artificiale
23 Mai 2023, 10:02 (actualizat 23 Mai 2023, 10:08)
(actualizat 23 Mai 2023, 10:08) | Știrile TVR

O imagine falsă, generată de inteligența artificială, care arată o explozie în apropiere de Pentagon, se tot răspândește pe rețelele sociale, scrie The Guardian.

Îngrijorările sunt alimentate mai ales de faptul că imaginea a fost distribuită și de conturi sociale verificate. Iar specialiștii atrag atenția cu privire la riscurile uriașe de dezinformare prin intermediul inteligenței artificiale. Imaginea unui val de fum înalt, gri închis, s-a răspândit rapid pe Twitter. Nu este clar încă de unde provine.

Departamentul american al Apărării a transmis că imaginea este falsă. Într-un tweet, departamentul de pompieri din Arlington, Virginia, din afara Washington DC, a spus că este la curent cu informațiile de pe rețelele sociale despre explozie, dar că nu există nicio amenințare pentru public.

Imaginea a fost distribuită și de OSINTdefender, o pagină de Twitter verificată, care distribuie știri despre conflictele militare internaționale și are peste 336.000 de urmăritori. Proprietarul paginii a cerut scuze public pentru răspândirea de informații false și a spus că incidentul a fost un exemplu de „căt de ușor acest tip de imagini pot fi folosite pentru a manipula spațiul de informare și cât de periculos ar putea fi acest lucru în viitor”.

Imaginea este doar una dintre numeroasele generate de inteligența artificială, care au devenit virale în ultimele săptămâni. Exemplele recente includ: unul dintre papi care poartă o haină albă lungă, tip puf și o imagine alb-negru, care a câștigat un premiu de la Sony World Photography Awards. Artistul german care a creat imaginea premiată a spus că a aplicat la premiu ca o „maimuță obraznică” pentru a afla dacă vor fi pregătite concursuri pentru înscrierea imaginilor generate de inteligența artificială. În cele din urmă, a respins premiul.

Incidentul a scos în evidență încă o dată provocările de verificare pe Twitter, deoarece platforma și-a revizuit serviciul de abonament, Twitter Blue. Până luna trecută, platforma a oferit insigne cu cec albastru utilizatorilor a căror identitate a fost verificată de platformă. Dar în cadrul noului program Twitter Blue, lansat luna trecută, oricine poate plăti opt dolari pe lună pentru o bifă albastră.

 

Articol de Arina Delcea