Imaginea săptămânii, publicată de NASA. Retroreflectoare. Din era Apollo, spre Marte

Retroreflectoare. Din era Apollo spre Marte
Retroreflectoare. Din era Apollo spre Marte
6 octombrie 2020, 12:01

Acest experiment le-a oferit astronomilor posibilitatea să calculeze cu precizie orbita Lunii şi forma acesteia, precum şi influenţa pe care gravitația terestră o are asupra astrului nopții.

Chiar și în ziua de azi continuă să se desfășoare experimente pe baza retroreflectoarelor duse pe Lună în perioada misiunilor Apollo.

Oamenii de ştiinţă doresc să deruleze un experiment similar şi pe Marte, iar noul rover al NASA, Perseverance, care urmează să asolizeze pe Planeta Roşie la 18 februarie 2021, transportă la bord instrumentul denumit Laser Retroreflector Array (LRA). De asemenea, mai există un mic retroreflector la bordul modulului de asolizare InSight, denumit Laser Retroreflector for InSight (LRI).

Astfel de retroreflectoare îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să măsoare poziţia exactă a unui rover la suprafaţa lui Marte, să testeze Teoria Relativităţii Generale a lui Einstein şi să mărească nivelul de precizie al viitoarelor asolizări de pe Marte.

În această imagine, astronautul Buzz Aldrin, din echipajul misiunii Apollo 11, transportă două componente ale pachetului Early Apollo Scientific Experiments Package (EASEP) pe suprafaţa Lunii. În mâna sa stângă se află instrumentul denumit Passive Seismic Experiments Package (PSEP), iar în mâna sa dreaptă se află instrumentul Laser Ranging Retro-Reflector

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite