Imagini de război în spitalele Covid. Bolnavii stau îngrămădiți în paturi de campanie puse pe holuri, doctorii se plâng că practică „o medicină de dezastru”

15 octombrie 2021, 18:10

Priviri pierdute, respirații dureros de grele, emoții în așteptarea eliberării unui pat. Sunt imagini din Unitatea de Primiri Urgențe a Institutlui Matei Balș din Capitală. În saloanele în care altădată erau internați doi pacienți, acum sunt câte patru. Femeia din imagini se mulțumește cu orice loc, numai să fie în grija medicilor.

„Atât de tare tușesc, că simt că nu mai pot câteodată. ( Sunteți vaccinată?) Nu am voie pentru că am epilpsie. De la cuscrul a luat toată familia”.

Medicii și asistentele nu stau o clipă. Zilnic se fac chiar și 40 de internări.

„(De luni seara, așa pe targă? Aici, pe hol, da. (Nu există loc)  Nu, nu este loc. ( V-ați vaccinat?) Nu”.

În încercarea disperată de a mai face rost de locuri având în vedere numărul mare de pacienți care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Matei Balș din Capitală, medicii au instalat inclusiv pe holuri paturi de campanie, iar pacienții primesc tratament în acest condiții. Doctorii vorbesc despre faptul că în această perioadă practică o medicină de dezastru.

Cei mai mulți dintre cei care sunt acum în grija personalului medical sunt nevaccinați.

„Nu aveam contraindicație, dar nu m-am vaccinat. (De ce?) Nu știu de ce. N-am crezut niciodată că o să ajung aici. Aș sfătui pe toată lumea să se vaccineze”.

„Sunt nevaccinată. (Regretați acum?) Da, îmi pare rău, da”.

(Sunteți pozitiv?) Da, pozitiv. (vaccinat?) De trei ori. (Și cum s-a întâmplat?) Am stat de vorbă zece minute cu o persoană care avea virusul. (Și n-ați purtat mască?) N-am purtat mască.

VLAD MURĂRESCU, medic specialist boli infecțioase: „Sunt paturi de campanie puse unde se internează pacienții care nu au locuri fizice în spital și care trebuie păstrați. Din păcate, în sala de așteptare nu avem oxigen și păstrăm pacienții care sunt cu forme severe de boală și cumva cu saturațiile la limită”.

Ambulanțele stau la coadă ca să predea bolnavii. Mulți cer prea târziu ajutor și sunt aduși cu forme grave.

ADRIAN MARINESCU, director medical Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București: „La noi, în astea două săptămâni a devenit regulă. La jumătatea zilei nu mai există niciun loc pentru internarea pacienților, nu vorbim doar de terapie intensivă”.

Cifre înfiorătoare înregistrăm zi după zi în ultimele două săptămâni. Bilanțul de azi arată aproape 16 mii de cazuri noi și 365 de decese. S-a stins și o copilă de numai 13 ani din Bacău, fără probleme medicale, dar nevaccinată. În spitale sunt internați 440 de copii, 38 dintre ei la ATI. În secțiile de Terapie Intensivă sunt în stare gravă peste 1.700 de pacienți. La prânz, un singur pat mai era disponibil.

RAED ARAFAT, șeful DSU: „Când avem numărul internaților în ATI mai mare decât numărul paturilor, înseamnă că sunt pacienți care sunt internați pe foaie la ATI, dar care primesc îngrijirile în unitățile de primiri urgențe, fiind ventilați acolo”.

Din rezerva Unifarm au fost scoase de urgență aproape 400 de ventilatoare și 20 de concentratoare de oxigen, care vor ajunge în spitale. România cere în continuare ajutor Europei. Țara noastră a primit acum, prin mecanismul de protecție civilă, încă 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen din Danemarca. Autoritățile caută și anticorpi monoclonali pentru vindecarea a 40.000 de bolnavi Covid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite