Imagini dezolante pe Someș. Gunoaie în apă și maluri pline de deșeuri
07 Martie 2023, 18:56 (actualizat 07 Martie 2023, 19:55)
(actualizat 07 Martie 2023, 19:55) | Știrile TVR

Malurile Someșului Mare sunt și în această primăvară invadate de gunoaie în județul Bistrița-Năsăud. Peisajul este dezolant. De ani buni autoritățile nu găsesc soluții eficiente pentru a stopa acest fenomen. Locuitorii din zonă, cei care sunt de bună credință, cer măsuri drastice, dar li se răspunde doar cu promisiuni. Între timp, munții de gunoaie tot cresc pe malurile Someșului Mare și ale afluenților.

Someșul Mare izvorăște din Munții Rodnei și până la intrarea în prima comună, are o apă limpede care încântă privirea. Dar malurile râului încep să se umple de gunoaie de cum ajunge printre case. Localnicii le aruncă nepăsători.

De fiecare dată când râul scade, resturile din plastic sau textile rămân agățate în vegetația de pe maluri. Peisajul este oribil. Oamenii care stau pe malul apei știu că alți consăteni ai lor au transformat malurile râului în groapă de gunoi. Greu de înțeles, pentru că în comună există firmă de salubrizare. Iar Bistrița-Năsăud este primul județ din țară unde a fost implementat sistemul de management integrat al deșeurilor. Explicația la care au ajuns, atât locuitorii cât și administrațiile locale, este că de vină e mentalitatea greu de schimbat.

Nu doar Someșul Mare este plin de gunoaie, ci și afluenții lui. Unul dintre cei mai importanți este Sălăuta. Și aici malurile sunt sufocate de deșeuri. La Maieru, de exemplu, se face igienizarea albiei Someșului Mare în fiecare an, dar primăria nu a reușit niciodată să-i oprescă pe oameni să arunce în continuare gunoie pe malul apei.

Vasile Deac, viceprimar Maieru: În fiecare an noi facem salubrizarea Someșului, curățim, toată vara e frumos, e curat. Primăvară e la loc din nou, Am dat și amenzi. Avem puse și camere de luat vederi în punctele unde se aruncă mai mult.

Amenzile prevăzute de lege sunt mari, dar prea puțini au fost sancționați. 

Ioan Borș, comisar șef Garda de Mediu: Sancțiuni pentru persoane fizice se estimează undeva între 7 și 11 mii de lei, iar pentru persoane juridice undeva la 20 și 40 de mii de lei.

Prin telefon,  Doru Hăsmășan, director SGA Bistrița-Năsăud: Instituţia noastră nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor, ci întreţinerea albiilor cursurilor de apă şi a lucrărilor din administrare.

Și în acest an sunt organizate campanii de curățare a râurilor în județul Bistrița-Năsăud. Încep spre finalul lunii martie și îi implică pe elevi, angajați din instituții și beneficiari de ajutor social.