Imbold pentru creier. Memoria şi învăţarea, stimulate cu electroşocuri
05 Septembrie 2017, 15:06 (actualizat 05 Septembrie 2017, 15:08)
(actualizat 05 Septembrie 2017, 15:08) | Știrile TVR

Imaginaţi-vă câte lucruri aţi putea realiza dacă memoria pe termen scurt vi s-ar dubla şi aţi învăţa lucruri noi de două ori mai repede. Cel puţin asta este ideea din spatele unui proiect dezvoltat în Australia, iar primii care îl vor testa vor fi profesioniştii jocurilor pe calculator.

Într-un laborator din vestul Australiei, o echipă de cercetători şi studenţi lucrează de zor la un aparat care să îmbunătăţească în mod considerabil funcţiile creierului.

Cu ajutorul a patru electrozi conectaţi la lobul frontal, aparatul monitorizează activitatea creierului, iar când acesta este prea leneş îl stimulează printr-un mic electroşoc.

“Prin aplicarea acestui stimul putem creşte neuroplasticitatea şi capacitatea de a forma noi conexiuni iar consecinţele sunt un proces de învăţare mai rapid şi extinderea memoriei pe termen scurt”, explică dr. Tim Fiori, neurocercetător.

Creatorii dispozitivului, realizat la o imprimanta 3D, speră să-i convingă pe împătimiţii jocurilor pe calculator să-l testeze. Ar fi o piaţă de aproximativ 250 de milioane de jucători care, cu acest dispozitiv, ar putea obţine avantaje în misiunile lor virtuale.

Echipa Universităţii din Vestul Australiei are deja planuri să se mute în China în cursul acestei luni, unde să înceapă producţia în masă a noului dispozitiv.