Impas pentru saloanele de tatuaje din Europa. Cerneala colorată pe care o folosesc a fost declarată periculoasă

6 ianuarie 2022, 09:57

Normele europene intrate în vigoare interzic multe dintre cele mai răspândite cerneluri. Sunt substanțe chimice declarate periculoase, unele fiind legate de cancer, altele – de iritații grave.

Artiștii de tatuaj consideră stupide aceste reglementari și se declară hotărați să lupte împotriva lor.

Cyril Auville, artist de tatuaj: E ca şi cum ai lua făină de la o brutărie, la fel de stupid. Dacă nu mai avem nicio culoare sau cerneală, cum am putea să mai lucrăm?

Artiștii spun că alternative la cernelurile folosite de zeci de ani nu există încă sau sunt insuficiente. În plus, se tem că noile reglementari vor determina clienții să apeleze la saloane ilegale, care nu respectă norme de igienă.

Anne Keyen, asistentă la un salon de tatuaj: Se pun o mulțime de lucruri dăunătoare sănătăţii în alimente, apoi se iese cu ceva pe cernelurile pentru tatuaje care sunt folosite de 30 de ani, oferă experiență și expertiză.

Uniunea Europeană a acordat o perioadă de grație de un an pentru două culori comune, albastru și verde, tocmai pentru a oferi timp găsirii de alternative. Statisticile arată că la ora actuală, în medie, 12 la sută dintre europeni au cel puțin un tatuaj.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite