Impozitele pentru locuințe ar putea crește anul viitor. Câciu: Impactul unei eventuale creșteri nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici

5 octombrie 2022, 14:01

Impozitele pentru locuințe ar urma să crească anul viitor chiar și cu 50%, printr-un amendament la actul normativ ce aduce modificări Codului Fiscal și care se afla în Parlament. În 2023 va rămâne formula de calcul actuală în funcție de materialele de construcție și poziționarea imobilului, dar sunt majorate valorile din grilă.

OUG 16 este la Senat, înțeleg că s-au depus o serie de amendamente pe partea de proprietate, senatorii PNL și PSD au depus un amendament. În analiza acestui amendamentat am văzut că sunt și pozițiile Asociațiilor Comunelor, asociația Consiliilor Județene care sunt de acord cu această abordare, drept pentru care Parlamentul va trece la dezbateri și la avizarea acestui amendament, care, de fapt, are în vedere o actualizare a grilei de raportare a  stabilirii impozitelor pe proprietate, a declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

Ministrul a explicat că posibilele creșteri vor putea fi făcute în marja de care dispun autoritățile locale, însă persoanele cu venituri reduse vor fi protejate de impactul unei eventale creșteri a impozitelor.

Adrian Câciu a mai spus că este o inechitate ca impozitele să fie la fel pentru zone care au un nivel de trai și dezvoltare diferite.

Nu e neaparat necesar să crescă impozitele, față de acesta grilă care a fost stabilită în 2015, autoritățile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8 și 2%. Pot acționa în această marjă, pot crește ipozitele. Până la urmă este vorba despre veniturile autorităților locale, atunci când ne întrebăm de ce de fiecare dată, statul din bugetul de stat, din taxele tuturor trebuie să suplinească lipsa veniturilor de la bugetele locale, cred că un răspuns vine și din partea asta de colectarea a veniturilor locale. Nu în ultmul rând trebuie să țineți cont că populația cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate, există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în codul fiscal, deci impactul unei eventuale creșteri a impozitelor nu va avea efect asupra personelor cu venituri mici. Pe de altă parte trebuie să țineți cont că este o inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite și ca nivel de trai și ca nivel de dezvoltare economică, a declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

Oamenii privesc cu teama spre modificarea legislativă care i-ar obliga să dea mai mulți bani la stat pentru proprietățile lor.

”După ce că s-au scumpit toate și energia și toate alimentele ne mai așteptam și la impozite mai mari.”

”Dacă s-a decis și e nevoie de mai mulți bani la buget trebuie să se facă într-un fel să găsească o modalitate de a colecta bani. Normal că nu ne convine.”

Asociațiile municipiilor susțin că o creștere a taxelor este greu de suportat acum de populație. Majoritatea primarilor consultați în cadrul Asociației Municipiilor au spus că ar fi un act de curaj să majoreze dările către bugetele locale în acest moment, chiar dacă nevoia de bani este mare pentru administrațiile locale.

Constantin Toma, primar Buzău, Preşedinte Executiv al Asociaţiei Municipiilor: Am vorbit cu foarte mulți colegi și nu are nimeni curaj pe trendul ăsta de creștere a tuturor facturilor să mărească vreo taxă sau vreun impozit chiar dacă asta va apăsă foarte mult asupra funcționării primăriilor sau asupra investițiilor pe care le derulează fiecare primărie din România.

Din impozitele mărite pe proprietăți, primăriile ar putea să obțină 2,8 miliarde lei în plus la buget din 2023.

Adrian Negrescu, consultant financiar: Realitatea arată că în momentul de față mai mult de jumătate din primăriile din România au un buget de salarii care depășește încasările din taxe și impozite, deci oamenii aceia nu mai au din ce să își plătească salariile și de aceea se pune problema acelor creșteri de taxe locale.

În iulie, Guvernul a introdus un nou mecanism de calcul al impozitelor locale, în funcție de grilele notariale, care urma să se aplice de anul viitor.

Până la urmă s-a dovedit imposibil din cauza lipsei unei baze de date și a unui sistem de calcul automat pentru primării. Iar autoritățile au amânat aplicarea acestei formule.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă

Statul vrea să se împrumute cu dobândă de la românii din diaspora