Împrumuturi mai mari de la bănci şi economii mai puţine. E risc de supraîndatorare, spun analiștii

Credite mai mari economii mai puține
Credite mai mari economii mai puține
23 iulie 2021, 21:53

De la începutul anului, ne-am împrumutat tot mai mult de la bănci.

Volumul total de credite acordat populației a crescut în iunie cu 7,8% față de perioada similară a anului trecut, arată datele Băncii Naționale.

Este cel mai mare ritm anual de creștere din ultimii doi ani.

De exemplu, volumul creditelor pentru achiziția de locuințe a crescut pentru a șasea lună consecutiv și a depășit, în iunie, 94 de miliarde de lei, cu 11,3% mai mult față de iunie 2020.

Și în cazul creditelor de consum creșterea a fost de 2,5%, cea mai importantă de la începutul anului.

Economiștii spun că fenomenul e o consecință a depășirii stării de incertitudine care a apărut odată cu pandemia.

Adrian Mitroi, profesor de economie, Academia de Ştiinţe Economice, Bucureşti: Noi toți ne-am amânat mai ales cheltuielile de consum și de comerț, în speranța unor vremuri mai bune. Ei aceste vremuri mai bune se pare că vin. Și atunci vrei și tehnologii, și la nivel de ținută, de mașină, de poziție socială și atunci ce faci pentru lucrurile astea mai scumpe. Nu neapărat ți le permiți, îți iei un credit.

Cel mai mult au crescut împrumuturile în lei. În schimb, cele în euro continuă să scadă.

Analiștii și reprezentații Băncii Naționale avertizează însă asupra riscului de supraîndatorare.

Irina Chiţu, analist financiar, director FinZoom.ro: Fiind dobânzile mici ai tendința să te duci la maxim de îndatorare. Iar dacă încep să crească dobânzile, atunci și rata ta va fi mult mai mare, în venit. Deci, atenție la supraîndatoare, nu ne îndatorăm mai mult de 25% din venit!

Dan Suciu, purtător de cuvânt, Banca Naţională a României: Nu este un concurs de creditare, nu ne interesează creditarea în sine, cu orice preț, ba chiar suntem preocupați ca aceste credite să fie sustenabile. Băncile din spate să le dea cu responsabilitate și cu eficiență pentru bunul mers al economiei.

Odată cu creșterea creditării scad însă economiile pe termen lung.

În iunie, depozitele la termen, adică sumele depuse în bănci pentru o perioadă, au scăzut cu 8%. Este cea mai mare scădere de la începutul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite