În 25 octombrie, românii sărbătoresc Ziua Armatei. Programul manifestărilor

25 octombrie 2018, 08:44

Ziua marchează momentul simbolic în istoria poporului român al eliberarii de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină,  la data de 25 octombrie 1944. Unităţile Armatei Române au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind prin jertfe şi sacrificii la victoria obţinută la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Activități dedicate Zilei Armatei României organizate joi, 25 octombrie, în Parcul Carol I

Joi, 25 octombrie, în Parcul Carol I, din Capitală, vor avea loc manifestări dedicate Zilei Armatei României.

Începând cu ora 11.00, militari din toate categoriile de forțe ale armatei vor prezenta elemente de tehnică și echipament din dotare, vor fi organizate ateliere de tir cu arcul și de instrucție pentru promovarea carierei militare – „Military Boot Camp”, standuri de carte, fotografii cu specific militar din actualitate sau istorice. De asemenea, vor avea loc demonstrații de mânuire a armamentului, de tip drill-team, spectacole folclorice și ale muzicilor de fanfară. Accesul publicului va fi liber.

De la ora 15.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut vor avea loc o ceremonie militară și religioasă care va cuprinde depuneri de coroane de flori, schimbarea gărzii la Mormânt, înmânarea și decorarea unor Drapele de luptă.

Cu acelaţi prilej, vor fi organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina. La Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă, va avea loc ceremonia de reînhumare a militarilor români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

Data de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Române pentru a aniversa eliberarea definitiva a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Din 1830, anul înfiinţării armatei romane moderne, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicata exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Armata Romăna a participat anual la manifestarile prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenita Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale, sărbătorită în 10 mai, de Ziua Regelui. În primii ani după sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ziua fortelor armate române a fost sărbatorita pe 2 octombrie.

Ziua Armatei este marcată prin evenimente organizate în toate marile garnizoane din ţară, în bazele din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români şi în ţările în care România are acreditați ataşaţi ai apărării sau are reprezentanţe militare.

În prezent, militarii Armatei României participă la misiuni internaţionale, de tip coaliţie sau desfăşurate sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU, pentru combaterea terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare.

25 octombrie 1944

În această zi, militarii Diviziei a 9-a Infanterie eliberau Careiul, ultima localitate aflată sub ocupaţia hortistă şi astfel, întregul teritoriu de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul de la Viena, era eliberat refăcându-se adevaratele hotare de stat ale României.

Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut, între 23 august şi 25 octombrie 1944, prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, din care au fost ucişi sau răniţi în lupte circa 58.000.

În cursul ofensivei au fost eliberate 872 de localităţi între care 8 oraşe, iar în total, pe întreg teritoriul României, inamicul a înregistrat din partea trupelor române aproximativ 73.000 de victime.

A fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.

 

surse

 

mapn.ro

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite