În așteptarea relaxării restricțiilor. Oamenii trebuie să învețe cum să se protejeze singuri

7 mai 2020, 21:03

Bucureștiul de acum două săptămâni și jumătate nu seamănă deloc cu Bucureștiul de astăzi.

La mijlocul lunii aprilie, Capitala era aproape pustie. Mașini puține pe străzi și doar câțiva pietoni pe trotuare.

În ultimele zile însă, orașul a început să se aglomereze.

Pe marile bulevarde s-au înmulțit autoturismele. Iar oamenii nu se mai feresc să circule.

Unii așteaptă cu nerăbdare, alții cu teamă, relaxarea restricțiilor din 15 mai anunțată de autorități.

Până la relaxarea măsurilor, oamenii trebuie să învețe cum să se protejeze singuri atunci când ies din case. De exemplu, cum să poarte măștile, care vor fi obligatorii în spațiile publice închise.

Deocamdată nu e deloc clar cum va arăta relaxarea măsurilor după 15 mai. Iar autoritățile fac declarații care lasă loc interpretărilor.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Puteți să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau de limita de județ. Așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane șI, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă  în cadrul căreia să vă puteți deplasa. Puteți merge, începând cu 15 mai, unde doriți dvs., respectând regulile impuse în ordonanțele militare, reguli care vor fi preluate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială și să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală.

Ludovic Orban, premierul României: Eu comunic deciziile atunci când vor fi luate. Suntem în analiză. Sunt mai multe variante. Suntem într-o analiză a motivelor pentru părăsirea localității când vom lua o decizie o vom anunța.

După acest răspuns al premierului, ministrul de Interne a transmis că el s-a referit, de fapt, la situații specifice, descrise în întrebările primite de la diferite persoane, iar declarațiile au fost scoase din context.

În multe orașe însă, oamenii nu mai au răbdare să aștepte decizia guvernanților.

La Constanța, de exemplu, cozile fac parte din cotidian: la spital, la farmacii, în piețe. Și nu toate persoanele care au treabă în oraș poartă măștile de protecție așa cum trebuie.

Vor fi reguli și pentru redeschiderea bisericilor. Decizia este însă în analiză.

Ludovic Orban, premierul României: „Cel mai probabil, când va fi permisă, oficierea slujbelor nu se va putea face în spații închise, ci în afara bisericilor. Vine vara și se vor putea organiza în bune condiții afară, cu respectarea măsurilor sanitare, cu portul măștii”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, din 15 mai, vom trece la starea de alertă.

Avocatul Poporului a contestat însă la Curtea Constituțională ordonanța de urgență din 2004 care reglementează acest regim.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite