Înșelăciuni adaptate la perioada de pandemie. Mai multe femei în vârstă au fost păcălite să dea bani pentru așa-zise rude bolnave de COVID-19

8 decembrie 2020, 19:47

Un bărbat de 43 de ani a sunat la telefon mai multe persoane din Iaşi. Cinci femei în vârstă I-au căzut în plasă şI i-au trimis acestuia sume cuprinse între 5 mii şI 20 de mii de lei. Banii, le spusese bărbatul, ar fi fost pentru copiii lor care s-ar fi infectat cu noul coronavirus. Una dintre femei i-a dat infractorului chiar şI cardurile ei bancare.

Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi: A fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Instanţei, aceasta din urmă dispunând arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile.

Şapte astfel de cazuri de înşelăciune au fost înregistrate în Iași. Şi la Galaţi, în urmă cu o lună, mai multe persoane au fost sunate de un escroc, care a folosit aceeaşi metodă pentru a face rost de bani.

Telefon victimă: O persoană se dădea drept băiatul meu şi că ar fi bolnav de COVID şi că are nevoie de o sumă de bani ca să cumpere un aparat de respirat. L-am întrebat ce vrea. Şi a zis că vrea 75.000 de euro.

Psihologii atrag atenția că victime sigure ale unor astfel de înşelăciuni sunt bătrânii. Însă cu toţii suntem vulnerabili din cauza depresiei şi a anxietăţii pe care le resimţim în această perioadă de pandemie.

Cătălin Luca, psiholog clinician principal: Persoanele care sunt în vârstă au o serie de caracterstici și emoționale și congnitive și atunci sunt mai ușor manipulate. Ăsta este și motivul pentru care astfel de persoane se adresează vârstnicilor.

Poliţiştii ne sfătuiesc să nu dăm curs cerinţelor venite de la o persoană necunoscută şI să sunam la 112 în cazul în care primim un astfel de telefon.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite