În Gara de Nord ajung zilnic trenuri cu refugiați. Școlile din București colectează ajutoare pentru copiii din Ucraina. Centre pentru donații deschise în Capitală

1 martie 2022, 16:50

O refugiată din Ucraina, mamă a doi copii. Luna martie ar fi trebut să fie pentru ea un nou început. Perioada de stat acasă în concediul de maternitate s-a terminat și era așteptată la birou. Lucrează în IT. Numai că primăvara a gasit-o pe o bancă, într-o sală de așteptare dintr-o gară din România, după ce a fugit din calea războiului.

Soţul meu a decis să ne trimită în străinătate. Sora lui este în SUA şi vrea să ne ia. Sperăm că războiul se va termina. Ne dorim ca toţi ucrainenii să trăiască în pace, spune femeia refugiată.

În Gara de Nord sosesc zilnic trenuri cu refugiați, cei mai mulți femei și copii. Așa că sălile de așteptare special amenajate pentru ei sunt tot timpul pline.

Primesc sprijin din partea voluntarilor, alimente și băuturi calde. Mulți sunt în tranzit și destinația finală este Polonia. Cei care vor să-i ajute vin cu plasele încărcate.

Donații se strâng și la școlile din Capitală.

La Liceul Jean Monnet, elevii s-au implicat în tot procesul de organizare împreună cu conducerea unității de învățământ.

Anisia Alexandrescu, elevă, Liceul „Jean Monnet” din Capitală: Vrem puțin, așa cum putem noi, fiecare clasă, să fim alături de ei, să îi sprijinim, să le arătăm că nu sunt siguri și luptăm pentru pace.

Diana Răducanu, director adjunct, Liceul „Jean Monnet” din Capitală: Toate clasele au adus cel puțin câte o pilotă și un produs, fie conservă, apă, lapte praf, pampers, șervețele umede, borcănele cu mâncare pentru bebeluși, tot ce ne-am gândit noi că ar putea să fie repede folosit.

Și în centrul de colectare din Calea Plevenei sunt strânse alimente, haine și jucării pentru refugiați.

Iuliana Filip, reprezentantul asociaţiei „Eco Durabil”: Oamenii simpli vin încărcați, este o emoție fantastică. Suntem uniți, acum vedem realitatea.

Dacă doriți să faceți donații în Capitală, trebuie să știți că centrele sunt deschise inclusiv în weekend, pe Calea Plevnei, Griviței, Mihail Kogălniceanu și Arena Națională. Programul de funcționare este între orele 09.00-21.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite