În Germania se ridică cea mai mare clădire imprimată 3D

8 mai 2023, 18:58

Pe un șantier din Heidelberg, Germania, se ridică de la o oră la alta ceea ce va fi în curând un centru de date. Munca este în toi, chiar dacă muncuitori aproape că nu se văd. Și asta pentru că această clădire este construită cu ajutorul unei imprimante 3D și este cea mai mare din Europa realizată vreodată cu această tehnologie.

Hans-Joerg Kraus, dezvoltator: Printăm această clădire, lungă de 55 de metri, lată de 11 şi înaltă de 9 metri, în doar 140 de ore de muncă. Şi totul cu doar doi oameni pe şantier. Foarte rar este nevoie de al treilea. Este un proces inovator şi curând este posibil ca o singură persoană să fie necesară la faţa locului ca să supravegheze că totul funcţionează cum trebuie.

Dezvoltatorul german crede că imprimantele 3D reprezintă viitorul în construcții. Nici prezentul nu duce lipsă, în ultimii ani apărând în diverse locuri din lume cartiere întregi realizate cu această tehnică și care oferă case și apartamente mai ieftine și mai ecologice.

Mâncare la imprimantă 3D

Iar imprimantele 3D ar putea fi o soluție nu doar pentru spațiu locativ, dar și pentru mâncare.

Recent o echipă de cercetători israelieni a creat file de pește la imprimantă 3D, din celule animale crescute și cultivate în laborator. Din imprimantă direct în tigaie iar gustul este la fel cu peștele real, spun cei care l-au testat.

Firma israeliană se gândește să lanseze acest file pe piață anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite