În județul Neamţ, avertizorii de integritate care au reclamat fapte de corupţie sunt daţi afară. Cazul de la Serviciul Județean de Ambulanță

26 februarie 2023, 21:24

Avertizori de integritate la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, soții Baicu au reclamat angajări trucate, dar și șpăgi care ar fi fost date conducerii acestui serviciu de diverse persoane care doreau să fie confirmate în posturile de ambulanțieri pe perioada pandemiei de COVID-19.

Arestările făcute, inclusiv la nivelul conducerii serviciului, au fost urmate de decizii greu de explicat. Cei doi soți de la care a pornit ancheta DNA au fost concediați de Dorice Albu, care de 9 ani conduce interimar Servicul de Ambulanță Neamț.

Claudia Baicu, fostă şefă HR Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ: „În Serviciul de Ambulanță Neamț, managerul este un fel de Dumnezeu. (…) Am ajuns unde am ajuns, amândoi fără locuri de muncă, după 16 ani de muncă corectă. Un an de zile ne-au hărțuit zi de zi, dintr-odată nici o hârtie pe care o făceam nu mai era bună.”

„Angajările din cadrul SAJ Neamţ la care se referă soții Baicu, acestea sunt cele din perioada pandemiei COVID 19 (…) s-au făcut într- o altă modalitate decât cea obişnuită printr-o procedură simplificată dispusă de Ministerul Sănătăţii. Astfel încât acea modalitate nu poate fi imputată managerului de la SAJ Neamţ sau conducătorului vreunei alte instituții teritoriale. (…) Soţii Baicu susţin că au fost nedreptăţiţi şi hărţuiti (…) De ce au fost concediaţi? Dumnealui – pentru că a fost depistat sub influenţa băuturilor alcoolice la serviciu, în timpul programului de lucru, dumneaei – pentru abateri repetate şi grave în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor specifice de serviciu”, a reacționat Dorice Albu, manager interimar al SAJ Neamț.

Avertizorii de integritate au nevoie de o lege clară, care să le reglementeze și protejeze activitatea.

Comisia Europeană a condiționat acordarea tranșelor de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și de existența unei astfel de legi. Ar fi o garanție suplimentară că fondurile europene vor fi cheltuite cât mai corect.

Emanuel Ungureanu, deputat USR: „Parlamentul refuză prin majoritatea parlamentară să facă o lege a avertizorului care să-i protejeze în mod real pe ei. (…) Semnalul pentru sistem este tăcere, vedeți, soții Baicu au vorbit, sunt dați afară.”

Conducerea Ministerului Sănătății refuză să comenteze oficial pentru Știrile TVR cele întâmplate la Ambulanța Neamț.

Între timp, Comisia Europeană a cerut din nou României să explice de ce consideră că legea nou modificată a avertizorilor de integritate ar transpune corect directiva europeană, de vreme ce nu oferă suficientă protecție celor care sunt avertizori de integritate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite