În jur de 30 la sută din personalul din sănătate este nevaccinat. Sindicatele resping testarea contra cost și vaccinarea obligatorie

28 septembrie 2021, 18:10

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, pe durata stării de alertă va fi obligatoriu certificatul verde pentru angajaţii din spitalele publice şi private şi laboratoare medicale. La fel, şi pentru personalul ISU şi de la inspectoratul de aviaţie al Ministerului de Interne. Cei nevaccinaţi sau care au peste 180 de zile de la trecerea prin boală trebuie să facă periodic teste Covid pe banii lor. Altfel, vor avea contractul de muncă suspendat pentru 30 de zile, iar apoi vor fi concediaţi.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii: „Avem 15 state în întreaga lume, dintre care unele în UE, care au impus vaccinarea obligatorie. Noi, prin acest proiect legislativ, spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze. Pacientul atunci când intră într-o unitate sanitară așteaptă să aibă protecție în ceea ce privește posibiltatea de infectare”.

Oficialii speră că astfel va creşte numărul celor vaccinaţi, astfel încât virusul să nu se mai răspândească atât de mult şi să nu mai sufere mutaţii, iar spitalele să nu mai fie sufocate.

„E greu să înţelegem de ce un cadru medical ar renunţa la o profesie pentru care a investit atât de mult timp, energie şi resurse dintr-un motiv absolut banal şi anume refuzul vaccinării sau refuzul testării”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În jur de 30 la sută din personalul din sănătate este nevaccinat. Între infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri sunt cei mai mulţi care nu au făcut nicio doză de vaccin. Între cadrele medii şi superioare, mai puţini au rămas neimunizaţi anti-COVID. La institutul Matei Balş, 95 la sută dintre medici sunt vaccinaţi.

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti: E o obligativitate morală atunci când avem 11.000 de cazuri pe zi, când nu mai avem locuri la Terapie Intensivă, când nu mai avem variante reale, se transformă în obligativitate de pandemie. Când se vor testa pe banii lor vor prefera vaccinarea, iar când vaccinarea va fi obligatorie, o vor face. Nu va exista parte de personal care să renunţe la contractul individual de muncă. Nu cred acest lucru”.

Sindicatele resping categoric o lege care ar duce la concedierea celor care refuză să achite testările.

Iulian Pope, prim-vicepreşedinte al Federaţiei SANITAS: „Am vorbit cu o serie de manageri de spitale, cu lideri de sindicat din anumite spitale şi sunt instituţii sanitare aflate în prima linie care nu-şi permit să renunţe la un singur salariat în această perioadă. Această măsură, dacă va fi pusă în aplicare, va afecta în primul rând pacientul”.

Şi Avocatul Poporului vorbea recent despre impactul asupra pacienţilor.

„E complicat. E complex. E necesară o dezbatere. Aţi văzut ce s-a întâmplat tot în Franţa, când pentru că o parte din cei din categoria medicală au refuzat să se vaccineze, sute de intervenţii chirurgicale au fost anulate. Trebuie să privim aici lucrurile şi din perspectiva celor care ar fi trebuit să beneficieze de servicii medicale”, a precizat Renate Weber.

Marile confederaţii sindicale i-au cerut premierului la guvern să retragă proiectul pus acum în dezbatere de Ministerul Sănătăţii, dar şi pe cel iniţiat de Ministerul Muncii, privind testarea contra cost pentru angajaţii din centrele de asistenţă socială care nu se vaccinează.

Bogdan Hossu: preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa: „Ideea de a obliga şi desface contractul de muncă e contrară tuturor legislaţiilor şi Constituţiei. Suntem pentru vaccinare, dar voluntară. Greşeala asta, dacă nu se corectează, o să dea respingere totală a vaccinării”.

„N-avem timp mult să mai discutăm pentru că trebuie să le trimitem în Parlament. Dacă mai discutăm câteva luni de zile, nu mai au niciun sens aceste măsuri”, a spus premierul Florin Cîțu.

Sindicatele se pregătesc deja de proteste şi de procese împotriva obligativităţii vaccinării sau testării contra cost.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite