În lumea colecționarilor de artă din România. „Acum se formează o nouă generație și probabil cu noua generație va exista și un nou spirit al colecționarului”

26 martie 2023, 22:58

Palatul Cesianu-Racoviță din București este locul în care se organizează cele mai importante licitații de artă din România.

Peste câteva zile vor fi scoase la vânzare pentru cei mai darnici colecționari noi capodopere ale artei românești și universale. În ultimii 15 ani, lista celor mai scumpe picturi licitate vreodată în România s-a tot schimbat. În frunte au fost, pe rând, Tonitza și Nicolae Grigorescu. Au mai fost vândute la prețuri din ce în ce mai mari și creații semnate Ștefan Luchian sau Ion Andreescu.

Nu doar arta plastică a primit sume mari de bani la licitații. Avionul prezidențial folosit de Nicolae Ceaușescu a fost adjudecat pentru 165.000 de euro, iar o mașină de criptat Enigma a fost adjudecată de un colecționar din Germania pentru suma de 95.000 de euro.

În România, azi sunt aproximativ 1.000 de colecționari ai artei autentice. Piața de profil se reface greu după anii comunismului.

Acum se formează o nouă generație și probabil cu noua generație va exista și un nou spirit al colecționarului„, spune Ioana Ciocoiu, evaluator de artă.

De timp, de educație, de bani are nevoie un colecționar. Dar mai este un element esențial – ideea că obiectele sunt salvate. O spune un om cu experiență în acest domeniu, colecționarul de artă Silviu Ciurea Ilcuș.

Peste 70% dintre participanții la licitațiile de artă din România au fost români. Cei mai mulți sunt atrași de arta plastică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite