In memoriam. Realizator de emisiuni folclorice la TVR Timişoara, Tiberiu Ceia a promovat tinerii interpreţi şi instrumentişti din Banat
30 Martie 2023, 16:47 (actualizat 30 Martie 2023, 19:28)
(actualizat 30 Martie 2023, 19:28) | Știrile TVR

Este doliu în muzica populară românească, după decesul unuia dintre cei mai cunoscuți, apreciați și îndrăgiți interpreți din Banat: Tiberiu Ceia. Reper pentru generaţii întregi de artişti, Tiberiu Ceia lasă zestre folclorului românesc sute de cântece, cel mai cunoscut dintre ele fiind "Frumoasă-i vecina noastră". Ca realizator de emisiuni folclorice la TVR Timişoara, Tiberiu Ceia a promovat tinerii interpreţi şi instrumentişti din zonă.

Tiberiu Ceia avea doar 4 ani când a început să cânte prin casă, model fiindu-i părinții. În 1967 a devenit profesor de Limba și literatura română, însă același an avea să-i marcheze pentru totdeauna viața artistică.

Tiberiu Ceia: "Prima dată, apariția mea pe scena Operei din Timișoara, într-o îndepărtată seară de mai 1967, atunci când acolo se desfășura Dialog la distanță, unde se exprima dorința bănățenilor de a ieși în față".

S-a remarcat cu glasul impunător și ținuta scenică impecabilă, deși nu avea studii muzicale. Atunci a înțeles că va cânta o viață întreagă. Și în 1979 a renunțat la cariera de dascăl.

A devenit repede un reper în folclorul bănățean și cel național. Iar cântecele sale sunt pentru generații întregi alinare și bucurie.

Tiberiu Ceia: Fecare cântec al meu a fost o poveste adevărată.

Povești transformate în sute de cântece strânse în peste 12 albume rămase acum zestre pentru tinerii ce visează la o carieră în folclor.

Pentru Tiberiu Ceia fiecare întâlnire cu publicul era o sărbătoare. Fie în sala de spectacol, fie în emisiunile de televiziune.

Gheorghița Nicolae: "Noi, ca echipă a emisiunii Tezaur Folcloric, îi mulţumim pentru întreaga activitate artistică şi ne vom ocupa ca gândirea despre misiunea unui interpret de folclor să se transfere în gândirea şi în comportamentul tinerilor noştri".