În plin sezon al infecţiilor respiratorii, nu se găsesc antibiotice. Farmaciști: Anul acesta, ne-am confruntat cu cele mai multe lipsuri de medicamente. Președintele ANM: Este o disponibilitate redusă a materiilor prime și o cerere crescută

3 noiembrie 2022, 12:40

Reprezentanţii Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica reclamă faptul că autorităţile responsabile nu au nicio reacţie. Farmaciştii spun că s-au confruntat cu numeroase situaţii în care pacienţii au fost nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul şi avertizează că am putea vedea mai multe cazuri agravate, mult mai mulţi copii la urgenţe sau internaţi în spital pentru afecţiuni care puteau fi tratate acasă.

Despre această situaţie disperată a vorbit la TVR INFO Cristina Pavel, preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

Este o problemă care a apărut încă de la sfârșitul sezonului trecut de viroze, iar problema trenează. Cristina Pavel atrage atenția că suntem la începutul unui noi sezon de viroze, odată cu începerea școlii, iar situația este foarte gravă mai ales în cazul copiilor, deoarece farmaciile nu pot asigura tratamentele prescrise.

Anul acesta, poate mai mult decât oricând, ne-am confruntat cu foarte multe lipsuri de medicamente în toate sferele patologiilor existente, atât pentru bolnavii copii, cât și pentru adulți, sunt foarte multe probleme de aprovizionare, a spus Cristina Pavel.

Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului a declarat la TVR INFO că  principala cauză care a a generat această situație este de natură economică, medicamentele fiind afectate de aceleași mecanisme economice care duc la creșterea prețurilor celorlalte categorii produse.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului spune că este vorba despre disponibilitatea redusă a materiilor prime și nu neapărat de substanțe medicamentoase, ci mai ales de alte produse necesare procesului de fabricație, poate părea banal, dar vorbim despre carton, folie PVC, aluminiu, sticla pentru flacoane, afectează în special medicamentele ieftine, cele care sunt necesare si sunt utilizate de un număr mare de pacienți, situația stocului este în continuă dinamică.

Răzvan Mihai Prisada a spus că, pe termen scurt, se încearcă redistribuirea stocurilor existente în funcție de cerere.  Președintele Agenției Naționale a Medicamentului a mai adăugat că anul acesta cererea este foarte mare, chiar cu 50 la sută față de anii trecuți, pentru aceeași perioadă.

La ministerul Sănătăţii, se lucrează de câteva săptămâni la o soluţie.

Trebuie să ne gândim la accesul oamenilor la medicamente, în special la medicamentele generice. Ne preocupă foarte serios, mai ales că, în condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi”, susține Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite