În plină pandemie, la noi polițiștii fac ordine cu ajutorul recomandărilor

8 iulie 2020, 21:31
  • Nu v-a explicat că trebuie să dați o declarație?
  • Nu dăm nicio declarație.
  • De ce?
  • Nu vrem. Pentru că nu vrem pentru că nu are bază legală.

Acest dialog a avut loc în punctul de frontieră Porțile de Fier în urmă cu două zile și ilustrează cel mai bine neputința polițiștilor de frontieră. Singurul instrument pe care îl au în lupta cu noul coronavirus este…recomandarea.

  • O situație în care s-au regăsit și cei de la DSP.
  • Nu mai ai aveți dreptul să cereți …
  • Eu vă fac recomandări!
  • Ați făcut recomandare verbală! Atât!
  • Atât!

Aceste probleme au apărut după ce CCR a hotărât că izolarea și carantina sunt insitutite în baza unui act neconstituțional.

Așa că din spitale au început să iasă bolnavi fără că o autoritate a statului să îi poată opri, chiar dacă reprezintă risc pentru ceilalți.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: La nivel național am avut în primele 2-3 zile cam 500 -550 pacienți care au solicitat externarea. În ultimele zile avem o scădere, sunt cei asimptomatici care au vrut o externare mai rapidă decât cele 10 zile pe care le-am avut noi în ordin.

La cei externați, polițiștii au fost trimiși să verifice dacă sunt la domiciliu și rugați să semneze procese verbale care prin care li se arată ce riscă dacă îi îmbolnăvesc pe alții. Totul făcând apel la buna credință a oamenilor.

Dan Salteleche, reprezentantul Sindicatului Polițiștilor Europol: Polițiștii erau în situația de a atinge acea hârtie, de a o pune într-o țiplă, era foarte delicat ca într-o astfel de situație să nu fii infectat. Automat din moment ce nu ai un temei legal pentru a te deplasa la locuința unei persoane pentru a o verifica cu privire la o situație care nu mai face obiectul legii e o situație penibilă.

Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție spun că oamenii polițiștii își fac treaba așa cum le permite legea.

Georgian Drăgan purtător de cuvânt IGPR: Conform atribuțiilor, polițiștii sunt obligați să informeze cetățenii cu privire la aceste modificări, în acest caz deciziile Curții Constituționale, și totodată să le reamintească cetățenilor cum pot preveni încălcarea legislației în vigoare.

Polițiștii fac toată această muncă, spun sindicaliștii, expunându-se unor riscuri. O situație pe care unii dintre oamenii legii au depășit-o cu umor, punând, de exemplu, un pix într-o sticlă de plastic pentru cei care au de semnat procese verbale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite