În premieră, CNSU a stabilit restricții diferite pentru persoanele imunizate versus cele nevaccinate. Noi condiții de carantinare

Cumpărături la supermarket
Cumpărături la supermarket
23 septembrie 2021, 14:57

Guvernul a decis ca, în localitățile în care rata de infectare este peste 6 cazuri la mia de locuitori, va fi introdusă carantina de noapte în weekend, iar în 16 localități din țară în care incidența depășește 7,5 cazuri la mie, carantina de noapte va putea fi impusă pe tot parcursul săptămânii. Însă regula nu se va aplica pentru toată lumea.

Premierul FLORIN CÎȚU: Pentru zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă, deci nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare să ți se restricționeze în vreun fel activitatea.

Și primarul Timișoarei crede că restricțiile aplicate tuturor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte.

DOMINIC FRITZ, primarul Timișoarei: La Spitalul Victor Babeș din Timișoara, dintre cei internați cu Covid, 97% sunt nevaccinați, acesta este valul nevaccinaților. Nu putem să impunem restricții destul de severe pentru vaccinați. Certificatul verde trebuie să se aplice.

Pentru că acum au nevoie de certificatul digital, mulți au decis să se imunizeze. Așa că, după perioada de vară, când vaccinarea a bătut pasul pe loc, acum a început să se intensifice.

FLAVIUS CIOCA, director DSP Timiș: În ultimele 2-3 săptămâni aveam o medie de 300-400 de vaccinări într-o zi, acum ieri am avut peste 700, astăzi peste 1.000.

În județul Timiș, aproximativ 30% din populație s-a vaccinat.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că zona restaurantelor din malluri va trebui delimitată.

Dacă, după o sesiune de cumpărături la mall vreți să mâncați în zona de foodcourt, trebuie să știți că regulile s-au schimbat, mai ales dacă alegeți să vă așezați la una dintre mese. Va trebui să prezentați un certificat digital care să dovedească că ați trecut prin boală, sunteți vaccinat sau aveți un test negativ.

MARIUS BARBU, directorul unui lanț de centre comerciale: Vom proteja zona de mese cu niște bariere și se vor crea niște zone de intrare, zone de ieșire unde colegii noștri de la pază vor verifica cu aplicația certificatul. Dacă îl ai, poți să te așezi la masă.

Minorii sub 12 ani nu vor mai trebui să prezinte test negativ în toate acele locuri în care este obligatoriu certificatul digital. Până acum pragul era de 6 ani.

Totodată, când rata de infectare e între 4 şi 6 cazuri la mie, magazinele vor putea fi deschise până la ora 23.00. Dacă rata depăşeşte 6, se vor închide la ora 18.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptată de Guvern, programul de lucru al operatorilor economici va fi limitat până la ora 18.00 dacă incidența îmbolnăvirilor de COVID-19 depășește 6 la mia de locuitori. Magazinele își pot continua însă programul prin livrări la domiciliu.

”Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, se arată în hotărârea de astăzi a CNSU.

Excepție de la aceste prevederi fac farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri și pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

De asemenea, aceeași hotărâre prevede ca persoanele vaccinare anti-COVID din localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori se pot deplasa în afara locuinţei locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00 – 5,00.

Guvernul a aprobat, joi, prin hotărâre, noile măsuri propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în contextul pandemiei de COVID-19. Deciziile adoptate de Guvern sunt fundamentate pe propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Hotărârea nr. 73/23 septembrie 2021. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite