În România, consumul anual de cartofi este de aproape 100 de kilograme pe cap de locuitor. Specialiștii recomandă cartofii care încap în căușul palmei

20 martie 2019, 12:57

Pentru  multe familii alimentul de baza este cartoful. Uneori din rațiuni financiare, alteori din obișnuință.

Astfel de cazuri sunt des întâlnite și în marile orașe, așa cum este Bucureștiul.

Maria, Rebeca și Alex stau într-o garsonieră mică din cartierul Militari, într-un bloc fără căldură și apă caldă. Bunica îi crește dintr-o pensie de numai 640 de lei.

Realitatea din casele oamenilor este confirmată și de cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Potrivit cifrelor oficiale, fiecare român consuma într-un an aproape o sută de kilograme de cartofi – o cantitate foarte mare spun nutriționiștii.

Nutriționiștii spun că excesul de cartofi poate să contribuie la creșterea în greutate mai ales dacă sunt asociați cu pâine sau cu paste, cu orez, genul acesta de asocieri foarte familiare pentru mulți dintre români și care sunt pe lângă caloriile multe pe care le aduc, combinații sărace în nutrienți.

Specialiștii din industria agro-alimentara spun că jumătate dintre cartofii pe care îi consumăm provin din import și sunt de o calitate mai slabă. Sunt mai mari decât cartofii obișnuiți și mai puțin gustoși pentru că au o cantitate mai mare de apă. Cele mai multe importuri vin din Germania, Olanda, Belgia, Franța și Polonia.

Ei recomandă românilor să mănânce produse românești. Cu cât este mai mare, un cartof are calități culinare mai slabe, deci se recomandă gospodinelor să folosească cartofi care încap în căușul palmei.

Estimările din industrie arată că într un an, necesarul de cartofi din Romania este de aproape 2 milioane de tone.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite