În România au fost realizate primele intervenții la inimă cu un robot. Trauma pacientului este mult mai mică, recuperarea mai rapidă

7 aprilie 2019, 20:20

La 38 de ani, Camelia a aflat că ameţea la sport din cauza unei malformaţii cardiace. Nu ştia că s-a născut cu un orificiu între camerele inimii, care nu s-a închis. A ales să fie operată cu cel mai performant robot chirurgical, în Bucureşti.

Camelia, pacientă: „Spre deosebire de intervenţia clasică, trauma este infimă. În maximum o lună, voi putea fi la capacitatea maximă, asta înseamnă sport, job, reluarea activităţii şi a vieţii”.

La numai patru zile de la operaţie, Camelia pleacă acasă cu o inimă normală. La o intervenţie clasică, aşa cum sunt 90 la sută din cazuri, ar fi stat o săptămână în spital.

Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară: „Chirurgia robotică ne permite o vizualizare mai bună, mai corectă, gesturi mai precise şi o traumă chirurgicală mai mică prin micşorarea inciziilor şi a pierderilor de sânge”.

Chirurgul este cel care manevrează cele trei braţe robotice, aşezat la o consolă.

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: „Robotul elimină tremurul fiziologic al mâinii chirurgului, iar vârful instrumentului face mişcări care pentru om ar fi imposibile. În plus, are o cameră tridimensională HD care măreşte de până la 10 ori imaginea”.

Luca Militello, CEO la grupul medical privat: „O intervenţie de chirurgie robotică se mişcă între 10 şi 15 mii de euro. Trebuie discutate anumite detalii cu Ministerul Sănătăţii şi cu Casa Naţională, pentru a deconta şi costurile în plus”.

Statul nu acoperă toate costurile nici în spitalele publice, unde se pot face intervenţii robotizate pentru cancer, în sfera abdominală şi la tiroidă. Din 2008, de la prima operaţie de la Fundeni, au urmat peste 1700, în mai multe unităţi. Acum, Spitalul Militar Central şi Spitalul Judeţean din Timişoara fac eforturi pentru a plăti service-ul extrem de scump şi consumabilele de 2.000 de euro pentru o operaţie. Ministerul Sănătăţii nu mai finanţează programul de chirurgie robotică din 2013, deşi a dat milioane de euro pe roboţi prăfuiţi acum.

Prof. dr. Irinel Popescu, Institutul Fundeni: „Roboţii din generaţia achiziţionată în 2009 cred că se vor pierde pentru că deja s-au uzat, atât fizic, cât mai ales moral. Ministerul Sănătăţii, în momentul în care investeşte într-un program, foarte bine fundamentat, pe termen lung trebuie să susţină acest efort”.

Între timp, la Iaşi, Consiliul Judeţean a investit peste un milion de euro în cel mai performant robot din lume pentru chirurgia coloanei vertebrale. Iar prima operaţie s-a făcut în februarie, la Spitalul de Neurochirurgie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite