Incendiu la închisoarea Evin din Iran. Patru deţinuţi au murit şi peste 60 au fost răniţi
16 Octombrie 2022, 10:07 (actualizat 16 Octombrie 2022, 19:05)
(actualizat 16 Octombrie 2022, 19:05) | Știrile TVR

Revoltă într-o închisoare din capitala Iranului unde sunt încarceraţi jurnalişti, cetăţeni străini dar şi mulţi protestatari arestaţi în ultimele săptămâni de convulsii sociale. 4 oameni au murit şi peste 60 au fost răniţi după un incendiu şi confruntări cu forţele de ordine. Autorităţile insistă că situaţia este sub control şi că nu are legătură cu valul de proteste declanşate după moartea unei tinere arestate pentru că nu avea capul acoperit.

 

Familiile deţinuţilor au mers spre închisoare, traficul a fost blocat iar autorităţile au chemat în ajutor forţele speciale.

Oficialii iranieni au negat o legătură între proteste şi situaţia din Evin, dar potrivit martorilor citaţi de agenţiile de presă, din interiorul închisorii dar şi din blocurile de apropiere se auzeau oameni care strigau "să dispară toţi clericii" şi "moarte dictatorului" cu referire la Ayatollahul Khamenei, şi devenit un slogan al mişcărilor de stradă. Iranul este de mai multe săptămâni scena unor convulsii sociale fără precedent după ce o tânără de 22 de ani a murit în arestul poliţiei moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei. Preşedintele Biden s-a declarat impresionat de curajul iranienilor.

Joe Biden: Guvernul iranian este atât de despotic încât nu poţi să nu simţi un enorm respect pentru cei care ies în stradă. Trebuie să o spun sincer că am fost surprins. Nu de reacţia autorităţilor. Am fost surprins de curajul oamenilor şi în special al femeilor care ies în stradă, care îşi dau jos vălul. Este cu adevărat extraordinar.

Aproape imediat autorităţile de la Teheran au respins afirmaţiile liderului american pe care l-au acuzat de amestec în treburile interne ale ţării prin susţinerea arătată demonstranţilor.

Protestele începute acum 5 săptămâni au fost reprimate în forţă de autorităţi şi potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului cel puţin 220 de civili majoritatea adolescenţi şi tineri au murit în confruntările cu forţele de ordine