Incendiul devastator din Extremadura, în vestul Spaniei, a fost stabilizat. Aproape 12.000 de hectare de vegetație au ars
21 Mai 2023, 07:10 (actualizat 21 Mai 2023, 07:17)
(actualizat 21 Mai 2023, 07:17) | Știrile TVR

Incendiul, care a devastat de joi aproximativ 12.000 de hectare în Extremadura, în vestul Spaniei, a fost stabilizat sâmbătă, iar unii dintre cei 700 de locuitori evacuaţi se vor putea întoarce acasă, au anunţat autorităţile regionale, notează AFP.

Serviciul de prevenire şi control al incendiilor de vegetaţie din regiune "a declarat incendiul de la Las Hurdes ca fiind stabilizat", a precizat guvernul acestei regiuni spaniole.

"Situaţia incendiului de vegetaţie de la Pinofranqueado este mai bună decât vineri şi evoluţia vremii poate ajuta pe măsură ce orele trec", a adăugat pe reţelele de socializare preşedintele regiunii, Guillermo Fernandez Vara.

Date obţinute cu ajutorul satelitului european Copernicus arată că o suprafaţă de aproape 12.000 de hectare a ars, mai mult decât estimările autorităţilor regionale evaluând zona dezastrului la 8.500 de hectare.

În cursul dimineţii, coordonatorul protecţiei civile Nieves Villar s-a arătat încurajatoare în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că a fost puţin vânt în sector şi foarte mulţi oameni şi mijloace folosite pentru a circumscrie incendiul.

Pompierii din Portugalia s-au alăturat colegilor lor spanioli, a explicat coordonatorul, subliniind că au fost "peste 600 de participanţi".

În condiţiile în care vara încă nu a început, Spania, confruntată cu o secetă istorică după trei ani de precipitaţii sub valorile medii, a înregistrat deja mai multe incendii de vegetaţie în ultimele săptămâni.

În 2022, un an negru prin prisma incendiilor de vegetaţie din Europa, Spania a fost ţara europeană cel mai grav afectată, cu aproape 500 de incendii care au devastat peste 300.000 de hectare, potrivit Sistemului european de informare asupra incendiilor de pădure (Effis).

Ţară europeană în prima linie în faţa schimbărilor climatice, Spania se confruntă de câţiva ani cu o creştere a valurilor de căldură, cu precipitaţii din ce în ce mai rare şi neregulate.

Primul trimestru al acestui an a fost cel mai "secetos" de când au început înregistrările în 1961, potrivit Agenţiei naţionale de meteorologie.

Pe lângă lipsa accentuată a precipitaţiilor, s-a adăugat la sfârşitul lui aprilie un val foarte timpuriu de temperaturi extreme, care a atins un record absolut pentru luna aprilie în Spania continentală de 38,8 grade Celsius, un nivel mai caracteristic lunilor de vară precum iulie sau august. Preluare: Agerpres.