Începe Art Safari: Lucrări grafice semnate de Pablo Picasso și Salvador Dali, retrospectivă Theodor Aman

11 mai 2022, 17:37

În 1919, baletul „Pălăria cu trei colţuri” a avut premiera la Teatrul Alhambra din Londra. Picasso a conceput atunci costumele, decorurile şi chiar machiajul dansatorilor. Treizeci de ani mai târziu, Dali a semnat scenografia unui spectacol similar şi s-a bucurat de un succes memorabil.

Lucrările grafice semnate de Picasso şi Dali pentru aceste spectacole pot fi văzute acum în premieră, la Bucureşti, la Art Safari, și sunt acompaniate de muzica lui Manuel de Falla.

Oscar, curator: Când Picasso a creat costumele pentru spectacolul de balet, în 1919, în Londra, atmosfera era de bucurie, de sărbătoare, pentru că tocmai se terminase Primul Război Mondial şi marea pandemie (gripa spaniolă). Evenimente de care ne apropiem acum.

Un eveniment este şi retrospectiva Theodor Aman, primul artist român modern.

Elena Olariu, curator: Selecția, spunem noi că este senzațională, cuprinde 150 de lucrări aduse din toată țara. Lucrări care prezintă interioare, doamne foarte elegante de secol XIX, portrete oficiale, scene istorice.

Ioana Ciocan, general manager Art Safari: Expozițiile mari, importante, cum este cea în care ne aflăm acum, dedicată lui Theodor Aman, de obicei au o perioadă de vizitare lungă, nouă luni, douăsprezece luni, tocmai pentru a permite iubitorilor să vină să o viziteze.

Şi arta contemporană este expusă la superlativ. Irina Dragomir, o voce importantă a noii generaţii, are prima expoziţie personală la Art Safari.

Alexandru Rădvan, curator: Cu cât revăd, cu atât mai tare mi se pare că iese deasupra acest mesaj. Faptul că realitatea, presiunea realităţii imediate poate fi depăşită foarte uşor prin capacitatea de visare şi capacitatea de imaginare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite