Prima sesiune parlamentară a anului. Legile Educaţiei, reforma pensiilor speciale, priorități legislative

1 februarie 2023, 06:58

În prima zi de lucru din acest an, parlamentarii și-au ales noua conducere: vicepreședinți, chestori și secretari și-au prezentat prioritățile legislative și politice. Liberalii fac o mutare nouă și îi aduc în conducerea Senatului pe fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, și pe fosta președintă a Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Iar la Camera Deputaților, pe fostul ministru Florin Roman, acuzat de plagiat, dar cu un verdict pozitiv al Comisiei de etică.

Liberalii și social-democrații susțin că reformele din PNRR sunt pe primul loc și vor stabilitate politică. Spun că abia apoi discută despre rocadă.

Agenda opoziției cuprinde mai multe proiecte legislative, dar și moțiuni simple și interpelări ale miniștrilor. USR cere explicații de la ministrul Justiției, care s-a antepronunțat într-un dosar, dar și demisia ministrului de Interne. Iar AUR vrea abogarea legii de privatizare a PETROM.

Și tot din opoziție, Reper al lui Dacian Cioloș și Forța Dreptei a lui Ludovic Orban cer să fie recunoscute drept grupuri parlamentare. Senatorii și deputații au 22 de săptămâni de lucru până la vacanța de vară, care începe la 1 iulie.

–––––––––––––––––––––––––

Prima sesiune ordinară a Senatului din acest an a început, miercuri, în deschiderea şedinţei Imnul naţional fiind interpretat de Corul „Orfeu” din Curtea de Argeş.

Senatul a votat componenţa Biroului permanent pentru prima sesiune ordinară a acestui an.

Membrii Biroului permanent au fost aleşi, în afară de preşedintele Senatului (care se alege la începutul legislaturii sau când se schimbă majoritatea parlamentară), prin vot secret electronic.

Senatorii s-au exprimat în favoarea componenţei Biroului permanent, anunţată de liderii de grup de la tribuna Senatului, prin vot secret electronic cu 103 voturi voturi „pentru”, unul împotrivă şi o abţinere.

Grupul parlamentar al PSD, cu 48 de membri, are două funcţii de vicepreşedinte al Senatului – Robert Cazanciuc şi Paul Stănescu, un secretar – Ion Mocioalcă şi doi chestori – Cristina-Mariana Stocheci şi Marius Dunca.

PNL are 39 de senatori şi este reprezentat în Biroul permanent de doi vicepreşedinţi – Alina Gorghiu, cu exercitarea atribuţiilor de preşedinte şi Sorin Mihai Cîmpeanu şi un secretar – Roberta Alma Anastase.

Grupului USR PLUS, cu 22 de membri, îi revine o funcţie de secretar al Senatului – Narcis Mircescu şi una de chestor – Sergiu Vlad.

Din partea UDMR, cu 9 membri, Laszlo Attila ocupă una dintre cele patru funcţii de chestor al Senatului.

AUR, cu 12 senatori, este reprezentată în Biroul permanent prin secretarul Sorin Lavric.

În conformitate cu prevederile art. 27 din Regulamentul Senatului, repartizarea funcţiilor în Biroul permanent se stabileşte la începutul fiecărei sesiuni ordinare, prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare, respectând ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori.

De asemenea, grupurile parlamentare au în actuala sesiune aceiaşi lideri de grup ca în cea anterioară: Grupul PSD – Radu Oprea, grupul PNL – Daniel Fenechiu, grupul USR PLUS, Radu Mihai Mihail, grupul AUR – Claudiu Târziu, iar grupul senatorial al UDMR – Lorand Turos.

–––––––––––––––––––-

”Orice discuție despre viitorul guvern este prematură. PNL va respecta protocolul (în privința rotativei la guvernare) așa cum a fost el negociat”, a declarat Alina Gorghiu, președinta Senatului, înaintea începerii primesi sesiuni ordinare a Senatului.

Programul de guvernare, la acest moment, este făcut de PSD – PNL – UDMR, nu este făcut de premier, el este rezultatul unei negocieri şi toate ajustările vor fi discutate în coaliţie, a afirmat, miercuri, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

E foarte important un lucru pe care l-a spus prim-ministrul luni, după şedinţele noastre, şi îl reiterez şi eu acum. Programul de guvernare nu este al PSD, nu este al domnului preşedinte Ciolacu, nu este al domnului preşedinte Ciucă, nu este al vreunui ministru, programul de guvernare este al României, este un program care a fost votat în Parlamentul României cu priorităţi, iar acest program poate fi ajustat. Acest program poate fi nuanţat, pentru că o parte din punctele de guvernare au fost adoptate, implementate, au fost îndeplinite. Ca atare, unele din acele puncte din programul de guvernare pentru care fiecare minister şi-a atins limita – vor fi introduse altele noi, vor fi introduse ajustări, nuanţări, dar nu va fi un program de guvernare nou, va fi acelaşi program de guvernare îmbunătăţit. Cine va face acest program de guvernare? Este programul coaliţiei, pentru că vorbim de PNL – PSD – UDMR„, a precizat Gorghiu, la Senat.

Ea a subliniat că niciun program de guvernare nu este făcut exclusiv de premier, ci este rezultatul unei negocieri, iar toate ajustările vor fi discutate în coaliţie. „Este foarte bine că în interiorul partidelor se vorbeşte despre îmbunătăţiri la capitolul calitate, la capitolul muncă, la capitolul taxare”, a susţinut Alina Gorghiu.

Ne concentrăm pe redactarea unui plan de măsuri care să stopeze creşterea preţurilor şi a inflaţiei, să încurajeze producţia autohtonă, să creeze noi locuri de muncă şi să protejeze firmele româneşti. Sunt convins că asta aşteaptă românii de la noi. Nu rotative, comasări de alegeri, bătălii pe funcţii sau alte aranjamente electorale. Oamenii au nevoie de soluţii, de un plan social şi economic articulat, nu de avioane!„, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, au convocat cele două foruri legislative de la ora 16,00 şi, respectiv, ora 12,00.

Conform reglementărilor, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Birourilor permanente – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, cu excepţia preşedinţilor, care sunt aleşi la începutul legislaturii.

Alegerea conducerilor celor două Camere legislative se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Pe agenda noii sesiuni parlamentare urmează să se afle proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Liderii PSD şi PNL au anunţat, printre priorităţile legislative, proiectele privind Educaţia şi reforma pensiilor speciale.

Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de conducerea PNL şi urmează ca în această săptămână să aibă loc o întâlnire a coaliţiei de guvernare pentru a se stabili calendarul adoptării lor, a anunţat preşedintele liberalilor, premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că aceste acte normative trebuie finalizate până cel târziu la începutul lunii aprilie, în condiţiile în care sunt jaloane în PNRR.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis că legile Educaţiei reprezintă o prioritate legislativă pentru social-democraţi, menţionând, însă, că discuţiile despre aceste proiecte trebuie continuate cu premierul şi cu ministrul de Finanţe, dar şi cu autorităţile locale, având în vedere impactul financiar semnificativ al implementării noilor acte normative.

„Începem să creionăm şi să mergem cu propunerile noastre de eventuale modificări în coaliţie şi să stabilim care sunt etapele de implementare a legii, în integralitatea sa, în perioada următoare”, a afirmat Ciolacu.

Senatul şi Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe şi asupra proiectului de lege privind pensiile speciale.

„Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, o dată pentru totdeauna, în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Există o restanţă pe care trebuie să o onorăm în această sesiune parlamentară: este vorba despre proiectul legislativ care rezolvă problema pensiilor speciale; la fel, o chestiune care trenează de foarte mult timp. Ne dorim să promovăm în această sesiune parlamentară acest proiect legislativ, care o dată pentru totdeauna să elimine acele situaţii reclamate în decursul vremii şi de noi, şi de celelalte partide parlamentare şi care, din păcate, datorită neconstituţionalităţii foarte multor proiecte depuse şi adoptate de Parlament până acum nu s-a materializat”, a indicat şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Liberalii au anunţat ca prioritate şi proiectul privind creşterea de la 2.000 lei la 3.000 lei a pragului de la care sunt impozitate pensiile.

Un alt proiect avut în vedere de PNL este cel al comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Potrivit lui Ionuţ Stroe, există, din punctul de vedere al liberalilor, „suficiente” argumente şi de natură constituţională pentru promovarea unui asemenea proiect, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu PSD şi UDMR.

Parlamentarii vor dezbate şi alte proiecte care ţin de îndeplinirea jaloanelor din PNRR şi ordonanţe adoptate de Executiv.

În plus, este de aşteptat ca, în cazul rotaţiei premierilor între PNL şi PSD, prevăzută în protocolul coaliţiei de guvernare pentru mai, să fie supuse spre dezbaterea celor două Camere ale Parlamentului mai multe proiecte care vor fi incluse în programul de guvernare.

Social-democraţii au anunţat că se lucrează la un nou program de guvernare, iar preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care va prelua funcţia de prim-ministru în acest caz, a avansat ideea reducerii impozitării muncii şi supraimpozitarea companiilor cu venituri uriaşe.

Totodată, USR a anunţat că va iniţia, în prima zi a sesiunii parlamentare, o nouă moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, având în vedere acuzaţiile de plagiat privind lucrarea sa de doctorat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite