Începerea școlii va fi decisă de ministrul Educației, împreună cu autoritățile sanitare. Părinții, supărați că n-au fost consultați și ei

4 noiembrie 2021, 17:47

Prezența fizică la școală va fi condiționată de gradul de vaccinare al profesorilor și al altor angajați din școli, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Vaccinarea e unica soluție pentru a pune frână pandemiei, a spus din nou șeful statului.

Klaus Iohannis, președintele țării: Va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare al personalului școlii.

Conform discuțiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezența fizică, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Părinții sunt supărați foc pe ministrul Educației pentru că n-au fost consultați în decizia de funcționare a școlilor de pe 8 noiembrie. Așa că i-au trimis o scrisoare deschisă în care îi reproșează lipsa de dialog social, așa cum cere Legea Educației, dar îi propun și un scenariu de funcționare a unităților de învățământ.

IULIAN CRISTACHE, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Peste 6 la mie, să trecem cu toții în online, cu mici excepții, cu unități de învățământ care pot lua decizii la nivelul consiliilor de administrație și cu acordul părinților, cu acordul profesorilor, să prioritizeze învățământul primar și anii terminali. Şi între 3 și 6 la mie, decizia să rămână la nivelul consiliului de administrație, prin înștiințarea inspectoratului.

Elevii cred că ar fi bine ca fiecare școală să decidă în ce formă continuă cursurile.

SILVIU MORCAN, președintele Consiliului Național al Elevilor: Ar fi iresponsabil şi nefondat că decizia să rămână în continuare în funcţie de incidenţa din localitate sau, mai rău, să fie o trecere în online la nivel naţional, neţinând cont de infrastructura de la nivel local.

Medicii atrag atenția, însă, asupra nevoii elevilor de a fi în clase, și nu în fața calculatoarelor, explicând că riscul că aceștia să nu învețe nimic acasă este mai mare decât riscul de a se îmbolnăvi la școală.

Dr. VALERIA HERDEA, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: Vor fi analfabeți funcțional dacă nu facem eforturi că toți copiii din România să meargă la școală. Ca să poată merge la școală în siguranță, personalul didactic are nevoie să fie vaccinat, personalul auxiliar și de îngrijire din școală are nevoie să fie vaccinat, părinții, la rândul lor.

Dr. GINDROVEL DUMITRA, vicepreședintele SNMF: E nevoie de un apel public, în special la cadrele didactice și mai ales la părinți, să înțeleagă că un copil care se întoarce la școală trebuie să fie un copil sănătos, care să nu prezinte niciun fel de simptom respirator.

Ministerul Educației va decide împreună cu autoritățile sanitare cum vor învăța elevii de luni. În decizia finală vor conta și rata de vaccinare a profesorilor, dar şi capacitatea de testare din școli. Sorin Cîmpeanu spune că până săptămâna viitoare vor ajunge și testele noninvazive.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite