„Începutul unei responsabilităţi istorice”. Volodimir Zelenski după anunțul privind emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
17 martie 2023, 22:27

„O decizie istorică, din care decurge începutul unei responsabilităţi istorice”, a transmis Volodimir Zelenski într-o înregistrare postată pe rețelele de socializare.

„Șeful statului terorist și un alt oficial rus au devenit oficial suspecți de crime de război. Deportarea copiilor ucraineni – transferul ilegal a mii dintre copiii noștri pe teritoriul statului terorist.  Ar fi imposibil să comită o astfel de operațiune criminală fără ordinul liderului statului terorist. Separarea copiilor de familiile lor, privarea lor de orice oportunitate de a-și contacta rudele, ascunderea copiilor pe teritoriul Rusiei, aruncarea lor în regiuni îndepărtate – toate acestea sunt o politică evidentă de stat a Rusiei, deciziile statului și răul de stat. Care încep chiar cu oficialul de la vârful acestui stat.

Sunt recunoscător echipei procurorului Karim Khan și Curții Penale Internaționale, tuturor celor care ne ajută în lupta pentru dreptate. Sunt recunoscător pentru integritate și disponibilitatea de a-i aduce cu adevărat în fața justiției pe cei vinovați. Slavă tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina! Slavă tuturor celor care ne ajută să ne protejăm poporul!”, a transmis Zelenski.

Anterior, procurorul general al Ucrainei a declarat pe rețelele de socializare că este un moment istoric atât pentru țara sa, cât și pentru dreptul internațional.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei: Este o zi istorică, ceva ce era clar pentru toţi. Ceva ce unii au realizat încă din 2008. Alţii în 2014. Şi aproape toată lumea în 2022. A primit în sfârşit o definiţie legală. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este oficial suspectat de crime de război.

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina.

Curtea a emis mandat și pe numele comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, Maria Alekseievna Lvova-Belova, cea care s-a ocupat de trimiterea copiilor ucraineni în Rusia.

Prin această mutare, 123 de state membre ale Curții Penale sunt obligate să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Reacția Moscovei după ce la Haga a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin: Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră. Mandatele, insignifiante

Experții în drept internațional consultați de Știrile TVR spun că nu va fi deloc ușor de pus în aplicare mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin și că nu îl vom vedea în cătușe prea curând.

Dar semnificația deciziei anunțate vineri este una majoră: ceea ce a făcut Vladimir Putin și ceea ce s-a îndeplinit din ordinul său nu va beneficia de impunitate.

Implicațiile deciziei Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin: „Este un semnal că dreptul internațional funcționează”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite