Încetarea focului la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan era respectată joi dimineaţă

Frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan
Frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan
15 septembrie 2022, 14:17

Luptele, care au izbucnit marţi, s-au încheiat în noaptea de miercuri spre joi ”graţie implicării comunităţii internaţionale”, a indicat Consiliul de securitate naţională armean.

Rusia, mediatorul tradiţional în regiunea Caucazului, anunţase marţi dimineaţă o încetare a focului, dar înţelegerea a fost încălcată timp de două zile, cele două tabere acuzându-se reciproc de efectuarea de bombardamente.

Miercuri, Armenia a declarat că a pierdut 105 militari şi a acuzat Azerbaidjanul că a ocupat o suprafaţă de 10 kilometri pătraţi din teritoriul său.

La rândul său, Baku a anunţat joi moartea a încă 21 de soldaţi în timpul luptelor, ceea ce aduce la 71 numărul deceselor în rândul militarilor săi.

O delegaţie a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia, urma să ajungă joi la Erevan pentru a examina situaţia.

Schimburi frecvente de focuri de armă au fost raportate de-a lungul frontierei comune de la sfârşitul războiului din 2020 dintre Erevan şi Baku din cauza regiunii Nagorno-Karabah.

După un prim război care s-a soldat cu peste 30.000 de morţi la începutul anilor ’90, Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat din nou în toamna lui 2020 pentru control asupra acestei regiuni muntoase. Peste 6.500 de persoane au fost ucise în acest nou război, pierdut de Armenia.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite