Incident aviatic în Orientul Mijlociu. Un avion iranian de pasageri a fost "hărțuit" în zbor de mai multe avioane de luptă
24 Iulie 2020, 13:59
(actualizat 24 Iulie 2020, 22:09)

Incident aviatic în Orientul Mijlociu. Un avion iranian de pasageri a fost hărțuit în zbor de mai multe avioane de lupta, potrivit oficialilor de la Teheran. Situația a impus manevre evazive și a generat turbulențe, iar mai multe persoane au fost rănite. Din fericire, aeronava a aterizat cu bine la destinație, iar răniții au fost spitalizați.

Aceste imagini sunt dintr-un avion al liniilor aeriene Mahan care aseară efectua o cursă regulată de la Teheran la Beirut, în Liban. La bord era și un jurnalist al televiziunii publice iraniene.

Este neclar ce s-a întâmplat. Iranienii au acuzat, în prima fază, Israelul de acest incident. Presa siriană afirmă că 2 avioane americane au încercat interceptarea cursei, în timp ce americanii, citați de Associated Press recunosc că un avion de lupta F-15 a trecut pe lângă aparatul iranian, dar insistă că a fost la distanță regulamentară de cel puțin 600 de metri.
Situația a fost însă serioasă, iar manevrele agresive ale pilotului cursei civile pentru a evita o coliziune au dus la rănirea mai multor pasageri.

Avionul iranian a aterizat cu bine la Beirut. 3 pasageri au necesitat îngrijiri medicale la spital. Și mai mulți însoțitori de bord au fost răniți în turbulențe.