Încordare diplomatică între SUA și Rusia. Exerciții ruse cu muniție de război, la frontiera cu Ucraina

15 ianuarie 2022, 19:54

Atmosferă încordată după maratonul diplomatic de la Geneva, Bruxelles și Viena, încheiat fără rezultate concrete. Moscova așteaptă răspunsuri scrise din partea Washigtonului. Antony Blinken, șeful diplomației americane, consideră că a sosit timpul ca președintele Putin să arate dacă alege calea dialogului pentru rezolvarea problemelor sau urmărește linia confruntării.

Guvernul american a avertizat în legătură cu posibilitatea ca Moscova, care a concentrat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, să creeze un pretext pentru a trece la acţiune.

JOHN KIRBY, purtător de cuvânt la Pentagon: Dispunem de informaţii care indică faptul că Rusia a poziţionat deja în avans un grup operativ pentru a derula operaţiuni sub un steag fals în estul Ucrainei, concepute să arate ca un atac asupra lor sau a oamenilor lor, vorbitori de rusă din Ucraina.

JEN PSAKI, secretar de presă al Casei Albe: Aceşti agenţi sunt instruiţi în gherila urbană şi în utilizarea de explozibili pentru a desfăşura acte de sabotaj împotriva forţelor aliate Rusiei.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a infirmat informațiile potrivit cărora Rusia ar pregăti o provocare în estul Ucrainei.

Între timp, Rusia desfășoară exerciții masive în districtele militare sud și est. Este vorba despre verificarea capacității de luptă prin alarmare. Unitățile de tancuri din imagini desfășoară trageri cu muniție reală într-un poligon din apropierea graniței cu Ucraina. Participa 2.500 de militari și se trage, în exercițiu, asupa țintelor în mișcare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite