Încordare la frontiera dintre Grecia şi Turcia. România, măsuri speciale în criza migranţilor

5 martie 2020, 20:46

Încordare la frontiera dintre Turcia și Grecia, unde mesajele diplomatice se intersectează cu cele de forță.

Mii de migranți sunt masați în această zonă.

Grecia a dizlocat efective suplimentare, iar acum Turcia trimite trupe ca să blocheze întoarecerea pe teritoriul turc a celor respinși de țările vecine.

Suleyman Soyu, ministrul turc de interne: În această dimineaţă am desfăşurat 1000 de forţe echipate complet din cadrul forţelor speciale.

Bulgaria se pregătește pentru toate tipurile de intervenții, dacă migranții vor încerca să pătrundă pe teritoriul său. 500 de militari pot ajunge în câteva ore la frontieră, iar numărul poate fi dublat în 12 ore, a spus minsitrul bulgar al Apărării.

Krasimir Karakachanov, ministrul Apărării din Bulgaria: Dacă putem opri valul de migranţi spre Bulgaria cu diplomaţia, ar fi bine. Dacă nu putem, vom folosi forţa.

România, măsuri speciale în criza migranţilor

Miniștrii români de Interne și de Externe, Marcel Vela și Bogdan Aurescu, le-au prezentat parlamentarilor modul în care evoluează situația la nivel european dar și măsurile care vor fi puse în aplicare în cazul unui flux de migranți la frontiera noastră.

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe: Am avut contacte și cu autoritățile turce, prin intermediul Ambasadei Turciei la București. Ne-am exprimat surprinderea față de apariția acelei hărți care indică și România pe ruta migratorie care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia. Vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenței noastre în cadrul Frontex.

Marcel Vela, ministrul român de Interne: Migranții nu au țintă România. România este doar o țară de tranzit. Ei își doresc să ajungă în alte părți. Și atunci, văzând că suntem foarte bine pregătiți, să știți că au o rută a merge spre vestul Europei prin sudul României.

Ministrul de Interne s-a referit la un document care stabilește măsuri speciale legate de securizarea frontierei dar și la folosirea unor capabilități de la Ministerul Apărării în cazuri excepționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex