Indemnizație fabuloasă pentru mame fără venituri. Ministerul Sănătăţii şi CNAS modifică plafonul maxim la asigurarea opţională pentru maternitate

9 februarie 2023, 20:27

Legea le permite, din 2006, celor fără venituri să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru diverse tipuri de concedii medicale. Își aleg suma asigurată pentru care vor cotiza, nu mai mică însă decât salariul minim pe economie. Plafonul maxim este de trei salarii minime, cu o excepţie. Din iunie 2021, femeile fără venituri pot achita 1 la sută din cel mult 12 salarii minime, doar pentru concediul de maternitate de 126 de zile. Vor primi 85% din suma asigurată, sub formă de indemnizaţie.

Dacă o femeie fără venituri cotizează lunar la stat cu 360 de lei timp de o jumătate de an, după ce naşte va primi lunar câte 30.600 de lei timp de 4 luni, adică un total echivalent cu 25.000 de euro. Sunt bani pe care multe persoane angajate, care-şi achită dările la valoarea integrală a veniturilor nu-i câştigă nici măcar în ani întregi de muncă.

O femeie angajată anul trecut pe salariul minim pe economie primea o indemnizaţie pentru sarcină şi lăuzie mai mică de 2.200 de lei, pe când una fără venituri, asigurată opţional la plafonul maxim, beneficia de 30.600 de lei.

”E nedrept să vezi că tu munceşti 8-10 ore pe zi, plăteşti taxe şi impozite şi chiar dacă stai doi ani de zile alături de copilul tău acasă, pe 85% din salariu, şi tot nu înregistrezi astfel de sume enorme. Este o discriminare. Nu trebuie să dăm vina pe acele mame care au folosit această portiţă lăsată de lege”, spune Ana Măiță, preşedinta asociaţiei „Mame pentru Mame”.

Tot mai multe femei care aveau salarii mici, ajutor social sau de şomaj ori pensie de invaliditate sau de urmaş au renunţat la aceste venituri când au aflat cum pot primi indemnizaţia uriaşă.

Anul trecut, aproape 7.500 de persoane fără venituri au încheiat contracte de asigurare pentru concedii medicale, dublu faţă de 2020. Cele mai multe s-au asigurat pentru concediul de maternitate, majoritatea – la plafon maxim, chiar dacă pentru sănătate au cotizat la nivel minim. Sumele achitate de la buget s-au triplat în doi ani.

Numai în 2021, CNAS a încasat 9 milioane de lei din contractele opţionale şi a plătit aproape 168 de milioane de lei.

”Există un risc iminent ca din vară să nu mai putem plăti concedii medicale, atât concedii medicale obişnuite, cât şi concedii şi indemnizaţii de maternitate”, anunță Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi CNAS prevede că plafonul maxim la asigurarea opţională pentru maternitate va fi de 3 salarii minime, la fel ca pentru concediul de boală. Contractele în vigoare vor fi modificate, dar vor fi luate în calcul sumele achitate deja.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite