Indiferent de provocări, SUA vor continua să susțină Republica Moldova, dă asigurări un înalt oficial american

SUA-Republica Moldova
SUA-Republica Moldova
15 martie 2023, 19:23

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe: „Lucrăm împreună pentru consolidarea statulului de drept şi a bunei guvernări, lupta împotriva corupţiei. Un al doilea subiect ţine de securitatea şi apărarea noastră şi stabilitatea regional. Al treilea ţine de cooperarea comercial-economică. Şi al patrulea grup de lucru, care va avea prima sa reuniune în format deplin, ţine de diplomaţia publică şi dezvoltarea legăturilor între societăţile noastre”.

Dereck Hogan, fost ambasador al SUA în Republica Moldova a declarat că, indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să fie alături de această ţară. Oficalul a salutat angajamentul Chişinăului pe calea integrării europene și felul în care autoritățile și cetățenii au depăşit crizele suprapuse din ultima perioadă.

Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA: „Apărarea acestui viitor mai bun nu a fost niciodată mai importantă decât acum, când ne confruntăm cu impactul devastator al războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Războiul lui Putin a produs consecinţe grave în Republica Moldova. În ciuda acestor provocări aţi continuat să avansaţi pe calea reformelor. În sprijinul acestor eforturi SUA a acordat Republicii Moldova asistenţă în valoare de circa 320 milioane dolari şi intenţionează să ofere, cu aprobarea Congresului, alte 300 milioane de dolari pentru a ajuta la soluţionarea crizei energetice”.

Șeful diplomației de la Chișinău a precizat că relaţiile dintre SUA şi Republica Moldova nu au fost niciodată mai puternice şi a mulțumit partenerilor americani pentru sprijinul oferit în ultimul an.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe: „Un nou pachet de asistenţă pentru Republica Moldova în valoare de 300 de milioane dolari va fi investit predominant în domeniul energetic în ani următori şi această investiţie ne va ajuta să ne fortificăm rezilienţa energetică. Apreciez în mod deosebit vizita în ţara noastră şi a generalului-maior William Hartman, comandantul forţelor SUA pentru misiuni cibernetice, care reprezintă o dovadă a angajmentului ferm al SUA de sprijini efoturile noastre în domeniul securităţii cibernetice. Salutăm şi revenirea Corpului Păcii în Republica Moldova, care va avea loc în curând”.

Din delegația prezentă la reuniune mai fac parte Lisa Johnson, adjunctul principal al secretarului adjunct al Biroului pentru Afaceri Internaționale pentru Narcotice și Aplicarea Legii, Laura Cooper, asistentul adjunct al Secretarului apărării dar și alţi oficiali din Guvernul Statelor Unite.

Dialogul Strategic dintre Republica Moldova și SUA a fost relansat în 2022 de secretarul de stat Antony Blinken și ministrul de externe Nicu Popescu, după o pauză de cinci ani. Ultima reuniune s-a desfășurat în aprilie, anul trecut, la Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite