Indignare și emoție după decapitarea unui profesor din localitatea franceză Conflans-Sainte-Honorine. Asasinatul este considerat atac terorist
17 Octombrie 2020, 14:10
(actualizat 17 Octombrie 2020, 21:45)

Indignare și multă emoție după decapitarea unui profesor dintr-o localitate situată în vestul Parisului. Atacatorul, un tânăr de 18 ani, a fost împușcat de forțele de ordine. Profesorul le-a arătat elevilor săi caricaturile profetului Mahomed, la o oră de Educație civică. Asasinatul este considerat atac terorist, iar Parchetul antiterorist a preluat ancheta. Nouă persoane sunt reținute de polițiști pentru cercetări. Atacul s-a produs în perioada în care are loc procesul complicilor teroriștilor de la revista satirică Charlie Hebdo.

Era puțin după ora 17.00 când mica localitate Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din vestul Parisului, a fost șocată de un asasinat de o cruzime fără precedent. Un professor de istorie-geografie, de 47 de ani, a fost decapitat de un tânăr de 18 ani, de origine cecenă, născut la Moscova. În urmă cu câteva zile, la ora de Educație civică, profesorul le-a arătat elevilor săi caricaturile profetului Mahomed, o activitate care a stârnit multe comentarii și amenințări. Ţinea o oră despre libertatea de exprimare.

Președintele Emmanuel Macron a condamnat ferm atacul terorist și a reamintit că valorile Republicii și libertatea de exprimare trebuie respectate.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Antiterorist pentru fapte de terorism. Atacatorul nu figura în evidențele Poliției pentru acte de radicalizare. 9 persoane, printre care și un minor, persoane din anturajul atacatorului, sunt reținute și cercetate.

Poliția anchetează și posibilitatea existenței unor complici ai atacului.

 

 

Corespondență de la Mihaela Antoche