Inflație record în Europa Centrală și de Est. Scumpiri record la produsele de bază. „Mă simt furată. Din ce am, din ce am avut, n-am mai rămas cu aproape nimic”

13 decembrie 2021, 18:43

Datele de ultimă oră arată că, la nivelul Europei Centrale și de Est, inflația este, în medie, de 7%. În Ungaria, din cauza scumpirilor galopante la alimente și la produsele de bază, pensionarii dau cam două treimi din pensie numai pe mâncare.

Pensionară din Ungaria: „Nu-mi permit fructe zilnic, nici lapte. Carne mănânc rar. Îmi permit doar spate de pui. Chiar dacă sunt mai mult oase, măcar să fie un gust acolo de carne„.

Și asociațiile care fac pachete pentru persoanele defavorizate au fost silite să taie din cheltuieli. Așadar, nevoiașii primesc mai puține produse.

Attila Szanyi-Karl, preşedintele unei asociații caritabile din Ungaria: „Înainte, puneam 20-22 de produse în pachetele date celor pe care îi ajutăm. Acum, punem doar 12 produse, pentru că preţurile sunt astronomice, iar bugetul nostru e limitat„.

Din cauza inflației, în Polonia se înregistrează cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani.

Pensionară din Varșovia: „Mă simt furată. Din ce am, din ce am avut, n-am mai rămas cu aproape nimic. Preţurile cresc şi vor mai creşte, că e inflaţie„.

Bulgarii profită de inflația din Turcia. Pentru că lira turcească s-a prăbușit masiv, pentru bulgari e mai rentabil să meargă la cumpărături în Turcia.

Analiștii economici atrag atenția că inflația se va calma abia de la mijlocul anului viitor și că ne așteaptă luni complicate, ținând cont că, deocamdată, încă nu s-au văzut în totalitate consecințele creșterii uriașe a tarifelor la gaze și electricitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite