Informații actualizate despre siguranța vaccinurilor anti Covid. Posibil efect secundar al serului Johnson & Johnson
11 Noiembrie 2021, 16:21 (actualizat 11 Noiembrie 2021, 20:39)
(actualizat 11 Noiembrie 2021, 20:39) | Știrile TVR

Agenția Europeană a Medicamentelor a actualizat informațiile privind siguranța vaccinurilor anti Covid. În cazul serului Johnson & Johnson, autoritatea europeană a recomandat adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale ca posibil efect secundar.

Potrivit datelor de până acum, în cazul Pfizer BioNTech nu există informații suficiente privind o legătură între ser și cazurile - rare - de sindrom inflamator multisistemic.

În urma informațiilor privind cazuri de pericardită și miocardită, Agenția Europeană pentru Medicamente cere fabricantului să continue evaluarea acestora.

În privința vaccinului Moderna, experții europeni afirmă că nu există dovezi suficiente privind o posibilă asociere între vaccin și rarele cazuri de sindrom inflamator multisistemic.

Sunt analizate informațiile privind sindromul de extravazare capilar, dar până acum nu sunt indicii clare privind o legătură cauzală.

Pentru vaccinul monodoză Johnson & Johnson, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor recomandă adăugarea unei inflamații rare a coloanei vertebrale, ca posibil efect secundar al vaccinului.

Nu există dovezi că tulburările menstruale, semnalate în unele cazuri după vaccinarea cu Johnson, ar fi provocate de acest ser.

În cazul AstraZeneca, Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă adăugarea trombozei sinusului venos cerebral pe lista efectelor secundare.