Îngrijorare pe malurile Nistrului. Oamenii din satele din zona de securitate se tem că războiul s-ar putea extinde și în Republica Moldova

30 aprilie 2022, 22:41

Coșnița, Pohrebea şi Doroțcaia sunt trei sate învecinate din stânga Nistrului, aflate sub controlul autorităţilor de la Chişinău. Aici locuiesc aproape zece mii de oameni care retrăiesc un coșmar. Ultimele incidente din Transnistria îi duc cu gândul la ororile războiul din 1992.

“Am auzit că au fost nişte împuşcături în Tiraspol, asta s-a auzit, şi la televizor a arătat, dar cine a împuşcat – nu se ştie. Oamenii îs deprinşi cu aşa ceva, că o mai fost în 92 şi n-ar fi bine să fie, tot mai bine când e pace”.

Nălea este mamă a trei copii şi e educatoare în Pohrebea. Era adolescentă când a început războiul pe Nistru şi nu-şi doreşte ca şi copiii ei să treacă prin acelaşi calvar.

„Acuma nu e ceea ce o fost odată. Alt armament, alte muniţii au şi ne temem, avem frică pentru copii, căci în 1992 am văzut ce înseamnă asta. Am fost şi refugiaţi şi ascunşi, lacrimi au fost. Vrem pace”.

Pace vor şi combatanții ce au luptat în 1992 pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova. Ei ştiu cel mai bine ce înseamnă ororile războiului.

GHEORGHE CORNIENCO, veteran de război: Avem şi nepoţi şi strănepoţi şi ne-am dori să trăiască măcar ei în pace.

Veteranii de război din Coşniţa speră din tot sufletul ca situaţia în regiune să nu escaladeze. Dacă va fi nevoie, sunt gata să-şi apere ţara.

NICOLAE IACOVLEV, veteran de război: Noi ştim ce înseamnă război. Şi ceea ce se întâmplă în Ucraina, Doamne ferește, noi prin asta am trecut în 1992 şi nu dorim la nimeni. Dacă o să trebuiască, o să punem din nou mâna pe arme.

Situaţia în zonă a devenit tensionată, după ce în regiunea transnistreană au izbucnit mai multe explozii, calificate de autoritățile separatiste ca acte de terrorism.

De cealată parte, autorităţile de la Kiev spun că de vină sunt serviciile speciale ruseşti, care încearcă să deschidă un nou front pe flancul de sud-vest.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite