Îngrijorări pentru o posibilă criză în piața RCA. Guvernul, pregătit să plafoneze pentru o perioadă prețurile polițelor. Grupul care deține Euroins România consideră că este regretabil că a devenit ținta unor speculații
16 Martie 2023, 20:25 (actualizat 16 Martie 2023, 23:05)
(actualizat 16 Martie 2023, 23:05) | Știrile TVR

Sunt tensiuni pe piața asigurărilor auto, după ce în spațiul public se discută despre o posibilă insolvență a celei mai importante companii de asigurări. Afectați ar putea fi aproape 3 milioane de șoferi care au RCA de la Euroins. Deocamdată, se așteaptă un raport al Autorității de Supraveghere Financiară. Guvernul anunță că, dacă va fi nevoie, este pregătit să plafoneze pentru o perioadă preturile polițelor RCA.

O posibilă insolvență a companiei de asigurări Euroins ar fi al patrulea şoc prin care trece piața polițelor RCA din țara noastră. Cel mai recent faliment, al City Insurance, a lăsat în urmă tarife mai mari pentru șoferi.

Îngrijorări despre o posibilă criză în piața RCA au apărut și la Guvern.

Deocamdată, raportul ASF despre situația Euroins se lasă așteptat. La finalul anului trecut, compania de asigurări a fost amendată cu peste 300 de mii de lei când ASF a găsit nereguli la rezolvarea și plata a 72 de dosare de despăgubiri.

Grupul care deține Euroins România se arată îngrijorat în legătură cu nesiguranța creată în ultimele două săptămâni în spațiul public și consideră că este regretabil că a devenit ținta unor speculații. Asta în condițiile în care Euroins România a achitat anul trecut despăgubiri de peste 1,6 miliarde de lei, în 160 de mii de dosare.

Adrian Negrescu, analist economic: "Sper ca autoritățile să înțeleagă că să mai declanşăm încă un faliment în piața asigurărilor va însemna că tarifele RCA vor exploda și mai mult."

Până atunci, ASF trebuie să dea explicații în Parlament și în legătură cu noile prețuri, mai mari, ale polițelor RCA.

O plafonare a tarifelor este luată în calcul atât de ASF, cât și de Guvern.

Mădălin Roșu, preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România: "Ca principiu, o plafonare nu poate aduce nimic bun, pentru că este ca și cum eu v-aș limita dvs. un venit, dar în același timp nu v-aș limita cheltuielile. Pentru consumatori poate fi o soluție, da, pot vedea în primă fază că, eu știu, poate prețul e mult mai bun, însă același consumator poate fi și persoană păgubită și va trebui să-și recupereze o despăgubire la un moment dat."

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: "Eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor."

Statul a vrut și anul trecut să plafoneze tarifele RCA, imediat după ieșirea din piață a companiei City Insurance, însă proiectul Ministerului Finanțelor nu a avut succes.