Inima şi plămânii unui tânăr donator de la Spitalul din Piatra Neamţ, care ar fi putut salva vieţi, au fost irosite

24 mai 2018, 08:59

Plămânii ar fi putut ajută pe cineva din Germania, dar avionul de acolo nu a putut pleca la timp.

Familia unui tânăr de 39 de ani, intrat în moarte cerebrală după ce a căzut și s-a rănit grav, a fost de acord din prima clipă să le dea o șansă altor suflete disperate. Și a semnat pentru prelevarea organelor. Un rinichi și ficatul au ajuns la București, iar alt rinichi și corneea – la Iași.

Alte organe vitale s-au pierdut însă, deși erau în parametri pentru a salva vieți. Au fost discuții intense noaptea trecută despre plămâni și despre cord.

34 de bolnavi sunt pe lista de așteptare pentru transplantul cardiac, iar 61 au murit în lipsa organului salvator, arată Agenția Națională de Transplant.

Pentru plămâni s-a găsit un pacient compatibil în Germania. Singurul pacient aflat pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar la spitalul Sfânta Maria din București nu a putut primi plămânii. Nu erau compatibili.

O aeronavă ar fi trebuit să vină din Germania pentru a prelua organele. Nu a putut pleca însă la timp nici de la Hanovra, nici de la Berlin din cauza unor probleme tehnice, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cât despre inimă, nici nu s-a pus problema transplantului, adaugă oficialii ministerului. În ultimii ani, doar la Târgul Mureş s-a făcut transplant cardiac. Profesorul Horaţiu Suciu, renumit pentru succesul operaţiilor, nu este însă în ţară.

La Spitalul Floreasca, în centrul acreditat pentru transplantul de cord nu s-au mai făcut astfel de intervenţii de ani buni. Şi Institutul C.C. Iliescu are acreditare, dar nu a făcut transplant cardiac. Responsabilii nu au putut fi contactați.

Doamna ministru a spus că va analiză cu atenție toate aceste lucruri. Ministrul Sorina Pintea vrea să reorganizeze Agenţia Naţională de Transplant.

De anul trecut, există și un proiect pentru o nouă lege a transplantului, care să impună criterii clare pentru alocarea organelor. Încă trenează însă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite