INS | Germania, Franța și SUA, pe primele 3 locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Industrie
Industrie
29 aprilie 2022, 10:32

Potrivit sursei citate, în România, în anul 2020, au fost identificate 91.217 grupuri de întreprinderi, din care 5.523 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 85.694 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (523 controlate din interior, respectiv 85.171 controlate din străinătate).

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional, 5.140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităţi legale.

Potrivit INS, în anul 2020, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate şi identificate în România, 13.852 sunt controlate de persoane juridice străine, iar 71.319 sunt controlate de persoane fizice străine.

În România, în 2020, un procent de 28,6% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate.

În întreprinderile controlate din top 10 ţări, în anul 2020, şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaţi la nivelul economiei naţionale.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii.

Rezultatele anului 2020 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,5%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (12,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (8,8%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (8,3%), în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 5,3% se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare, iar 2,6% se regăsesc în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii domină în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1,8%).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite