INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 11,9% în primele 9 luni
05 Noiembrie 2021, 09:46 (actualizat 05 Noiembrie 2021, 09:48)
(actualizat 05 Noiembrie 2021, 09:48) | Știrile TVR

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2021 faţă de perioada similară din 2020 atât ca serie brută, cu 11,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 10,8%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în primele nouă luni din 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 11,9%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+17,6%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,8%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,0%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 10,8% datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+17,2%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,3%).

Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1,8%, ca urmare a reducerilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,1%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1,3%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată, a crescut pe ansamblu, cu 0,2%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun şi la vânzările de produse nealimentare, fiecare cu 0,4%.

Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,4%).

Comparativ cu aceeaşi lună din 2020, în septembrie 2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 8,5%, datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+10,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,0%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%).

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a avut un avans pe ansamblu cu 8,4%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+10,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,6%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,0%).

 

 

 

 

sursa agerpres