INSP cere carantină pentru București și Ilfov, premierul vrea folosirea extinsă a certificatului verde, inclusiv pentru intrarea în magazine. În mediul de afaceri este deja criticată ideea lui Florin Cîțu
14 Octombrie 2021, 20:52 (actualizat 14 Octombrie 2021, 20:54)
(actualizat 14 Octombrie 2021, 20:54) | Știrile TVR

Se discută la cel mai înalt nivel despre măsuri de carantină în București și în județul Ilfov. Propunerea oficială este făcută de Institutul pentru Sănătate Publică și presupune două săptămâni cu restricții de circulație și limitarea sau închiderea multor activități. Ar fi măsuri care ar putea opri creșterea accelerată a numărului de infectări cu coronavirus. Prefectul de Ilfov a spus 'nu' încă de ieri. Astăzi și premierul a respins soluția. Florin Cîțu propune în schimb folosirea extinsă a certificatului verde, inclusiv pentru intrarea în magazine sau la serviciu. Îl pot obţine doar persoanele vaccinate, vindecate sau cu test negativ.

Experții Institutului Național de Sănătate Publică au propus carantină pentru București - Ilfov și au trimis propunerea Comitetului Național pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției.

Și în Ilfov a fost făcută o propunere similară din partea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Incidența a depășit 15 cazuri la mie în București, iar în Clinceni, spre exemplu, sunt 23 de cazuri la o mie de locuitori.

Premierul respinge soluția carantinei și propune noi restricții în toată țara.

Florin Cîțu, premierul demis: - Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine, da.

Reporter: - Supermarketuri? Hipermarketuri?

Florin Cîțu: - Da. (...) Asta nu este restricționare, este doar o triere aș spune. (...) Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă ești testat.

Guvernul interimar nu poate aproba astfel de măsuri, așa că este nevoie de o decizie a Parlamentului pentru a fi implementate.

În mediul de afaceri este deja criticată ideea premierului.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: "Nu putem să introducem un astfel de certificat, nu este nici normal - îngrădim practic dreptul populației de a beneficia de aceste servicii esențiale, cum este achiziția de alimente. (...) Am vedea falimente, am vedea foarte puțini cumpărători".

Tot mai mulți medicii spun că singura soluție pentru a depăși actuala criză sanitară ar fi un lockdown.

Patronatele spun că nu au fost chemate la consultări și nu comentează propunerile premierului decât după ce vor primi un document oficial.

Octavian Jurma, epidemiolog: "Magazinele nu sunt un loc foarte riscant pentru transmiterea virusului, pentru că în general acolo se respectă foarte strict măsurile de precauţie. (...) Nu prea avem focare asociate cu transmiterea în magazine".

Premierul are acum de ales - ori impune carantina în localitățile cu rată mare de infectare, ori transformă certificatul COVID într-un document obligatoriu.

Județul Ilfov, spre exemplu, e un cerc roșu al infectărilor în jurul Capitalei. În Clinceni și în Corbeanca, rata de infectare a depășit 20 de cazuri la mie.