Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt aşteptaţi la Zaporojie

31 august 2022, 11:37

Misiunea inspectorilor este una de „sprijin și asistență”. Vor evalua orice daune fizice aduse centralei, condițiile de lucru, vor efectua „activități urgențe de protecție” și vor să se asigure că sistemele de securitate ale instalației sunt în stare bună.

Rusia a declarat că va garanta siguranța inspectorilor și a acuzat Ucraina că alimentează insecuritatea acolo. Dar acuzațiile sunt reciproce

Între timp, ucrainenii fac exerciții de acțiune în caz de dezastru. Simulează o situație în care apar scurgeri radioactive și ce măsuri se iau, pas cu pas.

Atenţie! Atenţie! A avut loc un accident radioactiv! Sunt cuvinte pe care localnicii speră să nu le audă niciodată. Dar se pregătesc și ei pentru ce e mai rău. Sunt speriați, mai ales că săptămâna trecută centrala a fost debranşată de la reţeaua electrică pentru scurt timp, pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice.

Zaporojie, una din cele patru centrale nucleare care funcționează în Ucraina, este cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale având o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare. Intrată sub controlul trupelor ruse în martie, la scurt timp după lansarea ofensivei, a fost vizată de mai multe bombardamente de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite