Inspectorii de la Protecția Consumatorului au început controalele în stațiunile de pe litoral
12 Iunie 2023, 17:23 (actualizat 12 Iunie 2023, 18:39)
(actualizat 12 Iunie 2023, 18:39) | Știrile TVR

Aproximativ patru sute de inspectori ANPC din toată țara vor fi detașați la mare, pe timpul sezonului estival, și vor face verificări în toate stațiunile. Vor controla modul în care se prepară mâncarea și băutura în unitățile de alimentație publică, condițiile de cazare și situațiile în care promovarea se face cu fotografii false.

Primele verificate de inspectorii OPC au fost terasele din portul turistic Tomis. Folosesc tehnică de ultima generație și vor controla toată vara unitățile de cazare și de masă din toate stațiunile.

Mihai Culeafa, vicepreşedinte, ANPC: Igienizarea spațiilor, curățenia din camere și toate detaliile legate de mobilier, băi, prosoape, cearșafuri.

Inspectorii vor să se concentreze pe chioșcurile de alimentație publică din toate stațiunile, unde cred că se gătește mâncare în condiții îndoielnice.

Horia Constantinescu, preşedinte, ANPC: Cașcarabetele sunt structurile construite rapid din aglomerări de materiale de construcții pe faleze. În 2017 erau până în 20 de astfel de locații. În 2020-2021 erau 60 și ceva. Asta înseamnă că cineva nu e preocupat de ceea ce se desfășoară ca activitate pe faleza în discuție. Am notificat nu de puține ori toate primăriile.

Inspectorii vor verifica și locațiile în care se vând băuturi răcoritoare, pe care le consumă în special copiii.

Paul Anghel, director general, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Sunt fel de fel de coloranți alimentari care sunt vânduți aici în fel de fel de limonade, sucuri. Avem toleranță zero.

Și operatorii de plajă vor fi verificați. Inspectorii vor măsura sectoarele de plajă și vor stabili dacă respectă legea cu privire la păstrarea unui sector de 30 la sută pentru turiștii care stau la soare pe cearșaf.