Instanța din Blagoevgrad a amânat pentru mâine decizia privitoare la Elena Udrea. Lipsea un traducător care să transcrie în limba bulgară mandatul european de arestare

8 aprilie 2022, 18:14

Procurorii bulgari au cerut instanței ca Elena Udrea să fie plasată în arest preventiv pentru 72 de ore. Decizia instanţei a fost însă amânată, pentru că lipsea un traducător. Elena Udrea rămâne în custodia poliţiei bulgare.

SIIKA MILEVA, purtător de cuvânt, Procuratura din Blagoevgrad: „În acest moment, aşteptăm traducerea în limba bulgară a mandatului european de arestare. Abia după aceea poate fi trimisă cererea la Curtea din Blagoevgrad, care va aproba iniţierea procedurilor de predare a persoanei”.

Autoritățile române trebuie să trimită toate actele necesare procedurii de extrădare.

Elena Udrea a ieşit din România ieri, în jurul orei 11, pe la punctul de frontieră Giurgiu. Potrivit unor surse judiciare, destinaţia era aeroporul internaţional din Sofia, unde ar fi ajuns în aproximativ 3 ore și jumătate. Între timp, la București, în jurul orei 14.30, judecătorii Înaltei Curți au anunțat că au menținut sentința de 6 ani de închisoare pentru fostul ministru implicat în scandalul Gala Bute. La ora 15.30 a fost emis şi mandatul de executare a pedepsei.

Polițiștii îndeplinesc procedura legală și o caută pe Elena Udrea la toate adresele cunoscute, inclusiv la grădinița la care este înscris copilul fostului ministru. Între timp, primesc informația că Elena Udrea părăsise România. Imediat este implementată o alertare în sistemul informatic Schengen.

Elena Udrea ar fi dorit să plece spre Italia sau Turcia, dar din motive neprecizate nu a putut face acest lucru de pe aeroportul din Sofia. A vrut atunci să ajungă în Grecia şi s-a îndreptat către Vama Kulata, care se află la aproximativ 200 km de capitala bulgară. A ajuns acolo înainte de ora 18, dar polițiștii bulgari primiseră deja alertarea României, așa că i-au întrerupt călătoria și au reţinut-o.

BOGDAN CONSTANTINESCU, fost ofițer Interpol România: „Mie îmi e clar că ea va încerca să tergiverseze şi va invoca tot felul de proceduri, dar evident că decizia finală o va lua un magistrat, care trebuie să verifice dacă mandatul european a fost emis cu adevărat de o autoritate competentă, să verifice infracţiunile pentru care e cerută predarea şi să ia o decizie”.

Autorităţile bulgare ar putea cere informaţii suplimentare Ministerului Justiţiei din România, dacă eventualele obiecții ridicate de avocații Elenei Udrea vor impune acest lucru. Există şi întrebarea dacă fuga fostului ministru al Turismului ar putea fi considerată sustragere de la executarea pedepsei.

ADRIAN CUCULIS, avocat: „Ea a plecat, dacă îmi amintesc bine și poliția a dat un comunicat în acest sens, în mod legal. Nu poate fi considerat că a evadat sau că a fugit. Nu o să pricinuiască vreo neplăcere suplimentară față de sentința pronunțată”.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru acuzaţii de luare de mită și abuz în serviciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite