Institutul Cantacuzino, pregătit să primească sute de mii de doze de vaccin anti-COVID
18 Decembrie 2020, 18:02
(actualizat 18 Decembrie 2020, 21:36)

România începe, după Crăciun, cea mai amplă operațiune de vaccinare din istoria țării. Ca totul să devină realitate, a fost pus la punct un întreg sistem logistic. Depozitul central va fi la Cantacuzino și este pregătit să primească sutele de mii de doze de vaccin anti-COVID. Declarația a fost făcută de președintele Klaus Iohannis, imediat după ce a vizitat ultra-congelatoarele care mențin temperaturi de -80 de grade Celsius.

Prima tranșă de vaccin anti-covid va ajunge în România în mai puțin de 2 săptămâni. Prima livrare numără 10.000 de doze care vor fi folosite pentru 5.000 de angajați din 10 spitale de boli infecțioase din prima linie. Este vorba de cele mai încercate unități medicale din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Baia Mare, Suceava și Timișoara.

În depozitul central de la Institutul Cantacuzino au fost instalate 10 congelatoare performante cu o capacitate de stocare de aproape 1,5 milioane de vaccinuri. Cele 6 centre regionale vor putea păstra cantități mult mai mici, cam 200.000 de doze fiecare.

Medicii spun că vaccinarea este singura soluție ca să scăpăm de pandemie, mai ales că vaccinurile sunt foarte sigure.

Specialiștii avertizează că urmările bolii par a fi mult mai serioase decât s-a crezut până acum.

Autoritățile intenționează să vaccineze anti-COVID peste 10 milioane de oameni, însă sunt destule persoane care nu par hotărâte să facă asta.

Potrivit coordonatorului campaniei, cea mai bună rată de acceptare este în rândul personalului din spitalele COVID, unde 80 % dintre oameni au spus deja DA.